Blog
28-03-2016 | Door Iep van der Meer

Hoewel we de laatste tijd erg de focus leggen op aerodynamica is dat niks nieuws. Stroomlijnen is al zo oud als de auto zelf en dat geld ook voor trucks.

De Amerikanen hebben het op zich heel gemakkelijk zou je zeggen. Met die lange neuzen is het namelijk vrij eenvoudig om een mooie stroomlijn te maken. Toch kijken ze ook in de USA naar het optimaliseren van de stroomlijn voor frontstuur trucks. Zo viel mijn oog op deze fraaie Freightliner Argosy met een heel bijzonder stroomlijn neusje.

Dit is waar ze ook in Europa heen willen. Extra lengte voor meer stoomlijn en voor het optimaliseren van de kreukelzone. Je frontstuur truck wordt dan eigenlijk voorzien van een gestroomlijnd kussen aan de voorkant. De vooras blijft gewoon op de bestaande positie. Of het daar mooier van wordt is een kwestie van smaak maar dit is wat Europa wil.  

Ik begon dit stukje met de bewering dat de aandacht voor stroomlijn niks nieuws is. De Peterbilt die je hier ziet bewijst dat. Deze truck fotografeerde ik in 1996 in de USA en het was toen al een wat ouder exemplaar. Foeilelijk als je het mij vraagt maar wel heel apart. Foto's van dit model heb ik ook nooit weer ergens gezien.

Foto Freightliner: ">www.xtrucking.co.nz

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…