Alcoholslot: Toch geen slecht idee

Blog
13-03-2017 | Door Iep van der Meer

Een alcoholslot is een uitstekend middel om te voorkomen dat je met drank op gaat rijden. Die apparaatjes zijn gewoon leverbaar en een bedrijf als Kuipers Logistics rust iedere truck er mee uit. Een goed idee?

Het alcoholslot wat bij een merk als Volvo al gewoon op de optielijst staat is nog niet bijster populair. Veel chauffeurs zien het als een motie van wantrouwen maar je kunt dat ook heel anders zien. Bij Kuipers Logistics uit Oldenzaal werken ze al sinds 2009 tot volle tevredenheid met Dräger alcoholsloten in de trucks. ,,Een systeem wat iedere verdenking van alcoholgebruik uitsluit, en dat is naar de klanten toe gewoon een goed argument.’’ Kuipers laat bij iedere nieuwe truck een alcoholslot inbouwen en dat zorgde aanvankelijk wel voor wat weerstand van chauffeurs. ,,Uiteindelijk is iedereen er  wel aan gewend en inmiddels is het gewoon een feit dat er in elke truck zo’n apparaat zit’’ aldus Philip Vollenbroek van Kuiper Logistics.

De aanleiding om over te gaan tot de montage van alcoholtesters was geen ongeluk of zo, maar wel een telefoontje van een klant. Die meende dat de chauffeur naar alcohol rook en dat kan natuurlijk niet. ,,Met dit systeem aan boord van de trucks zijn we boven iedere verdenking verheven wat dat betreft en dat is een prima signaal. Daarbij komt dat het vooral in het begin ook echt scheelde in de schades. Onze verzekeraar informeerde zelfs of we op maandag niet meer werkten, zo weinig schades waren er te melden. Voor ons, onze klanten en onze chauffeurs is het inmiddels normaal dat we met dit systeem werken en het bevalt ons uitstekend. We gaan er dan ook gewoon mee door’’ aldus de heer Vollenbroek.

Kuipers Logistics loopt hiermee voorop en hoewel menigeen er sceptisch tegenover staat lijkt het moment toch aangekomen dat we de discussie over het alcoholslot weer eens opstarten. Het is namelijk opvallend hoe vaak er vrachtwagenchauffeurs worden gepakt die met een slok op achter het stuur zitten. Soms leidt dat tot schade en zelfs letsel maar ongelukken zorgen ook voor heel veel oponthoud en vertraging. Ook dat kost de samenleving veel geld, maar het is vooral een smet op de hele sector. En nee, het zijn lang niet altijd onze collega’s op badslippers uit het Oosten die in de fout gaan. Ik geef toe, het alcoholgebruik onder met name de chauffeurs uit de voormalige Oostblok landen is dramatisch maar ook Nederlandse chauffeurs lopen tegen de lamp. Ik kan zo al vijf gevallen opnoemen van Nederlandse chauffeurs die de alcoholtester van oom agent op tilt lieten slaan. 

Dat moet je als beroepsgroep niet willen. De Nederlandse beroepschauffeur gaat er prat op dat hij de beste chauffeur van Europa is. Wat mij betreft is dat ook zo, en als we dat vast willen houden dan is de vrijwillige invoering van zo’n alcoholslot volgens mij gewoon een ontzettend goed idee. Wellicht dat de verzekeraars een kleine duit in het zakje willen doen, want ook zij zouden gediend zijn bij de invoering van zo’n veiligheidssysteem.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…