Calais: TLN maakt zich boos op Frankrijk

Blog
07-01-2016 | Door Tim de Jong

Frankrijk gaat volgens TLN 1,1 miljoen euro investeren in het migrantenkamp bij Duinkerken. Op zo'n vijftig kilometer van 'the jungle' in Calais verblijven op dit moment zo'n 2500 migranten in erbarmelijke omstandigheden. De leefomstandigheden van deze mensen moeten acuut worden verbeterd, vindt ook TLN, maar niet op deze locatie. Frankrijk en Engeland hebben immers afgesproken om dit soort faciliteiten te ontwikkelen 'op afstand van transportactiviteiten'. TLN eist daarom verplaatsing van de migrantenkampen in Calais en Duinkerken.

Het kamp in Duinkerken is niet nieuw. Het bestaat al sinds 2006. Echter, waar tot voor kort zo'n zestig mensen leefden in afwachting van een kans om in Engeland te komen, bivakkeren nu zo'n 2500 migranten: baby's, kinderen, ouderen, complete gezinnen die niets hebben. De omstandigheden zijn schrijnend, zo hebben diverse media afgelopen dagen laten zien. TLN is het eens met de hulporganisaties die pleiten voor een verbetering van de leefomstandigheden om grootschalige uitbraak van ziekten en het overlijden van mensen te voorkomen, maar dat moet niet op deze locatie in de haven van Duinkerken waar veel transportstromen samenkomen.

Op 20 augustus 2015 hebben de verantwoordelijke ministers van Frankrijk en Engeland afspraken gemaakt om migrantenstromen in Calais te beheren. In een zes pagina's tellende verklaring hebben beide landen een groot aantal uitgangspunten en acties met elkaar gedeeld. Eén daarvan is klip en klaar: faciliteiten voor migranten horen niet bij transportactiviteiten thuis. 'Het kan dus niet zo zijn dat Frankrijk op een steenworp afstand van Calais een tweede migrantenkamp gaat inrichten', aldus Arthur van Dijk, voorzitter van TLN. 'Het lost het probleem ook niet op. Sterker nog: het verdubbelt het aantal mensen dat met behulp van een vrachtauto van onze leden naar Engeland wil reizen. De politie-inzet in Calais is immers maximaal en op verzoeken om het leger in te zetten wordt niet gereageerd. We zullen de Franse en Engelse autoriteiten dan ook herinneren aan de gemaakte afspraken en oproepen om de noodzakelijke investeringen op andere plaatsen in te richten dan in de havens van Calais en Duinkerken", aldus TLN.

TLN heeft gelijk. De gang van zaken laat zien dat de overheden die zichzelf zo machteloos gaan vinden, dat ze de zaken gaan omdraaien. De illegale kampbewoners stichten er een stad, met geld van het gastland dat ze eigenlijk niet wil. De trucks en hun chauffeurs lijken de nieuwe outlaws te worden, die er niets te zoeken hebben. Zeker nu het flink mis is gegaan met asielzoekers in Duitsland, is dit een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling.  

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…