Dakspoiler afstellen: makkelijk verdienen!

Blog
03-06-2016 | Door Tim de Jong

De afgelopen week was BIGtruck weer op de vertrouwde stek bij Nobis in Asten. Daar maken we graag een wandeling over de parking, want daar is altijd van alles te zien. Deze keer vielen ons de vreemd afgestelde dakspoilers op. 

Meteen al bij het oprijden viel ons op dat niet iedere chauffeur omkijkt naar de afstelling van zijn dakspoiler. Om dat goed te doen, moet je achterop de trekker klimmen en van alles boven je hoofd afgesteld zien te krijgen.

Echter wanneer je weet dat luchtweerstand kwadratisch oploopt, dan rechtvaardigt een korte rit zelfs al, dat je dit toch maar beter wel kunt doen. Zeker wanneer je als klein bedrijf zelf je diesel moet betalen.

Er zijn intussen allerlei systemen bedacht om dit makkelijker te doen. Maar die brengen meestal ook extra trekkergewicht met zich mee.  Het beste is daarom een mechanisch systeem en reken maar dat je, zeker als eigenrijder, een andere brandstofrekening betaalt. Zo'n spoiler zit er niet alleen voor het mooi op. Hiermee ook een voorbeeld van hoe het wel moet. Let u maar even niet op de poseergewillige collega. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…