Rijnbrug Duisburg weer open. Wie betaalt?

Blog
16-08-2017 | Door Tim de Jong

Een dag eerder dan gepland, is de rijnbrug bij Duisburg, Neuenkamp geheten, weer open voor het verkeer. Vanwege grote verkeersdrukte was een scheur ontstaan en die is een dag eerder gerepareerd dan gepland.  Maar daarmee is de kous nog lang niet af.

Trucks die zwaarder zijn dan 44 ton worden automatisch tot stoppen gedwongen en moeten een omweg zoeken. Intussen worden er al drie jaar plannen gemaakt voor een nieuwe brug. De huidige is berekend op 30.000 voertuigen per dag, maar het zijn er intussen 100.000. Tien procent hiervan betreft vrachtwagens. Pas in 2026 is de nieuwe brug gereed. De komende tien jaar is alleen al in de deelstaat Nordrhein Westfalen 4,5 miljard euro nodig om bruggen en wegen te saneren of uit te breiden.

Nu heft Duitsland al twaalf jaar tol voor vrachtwagens. Toch loopt alleen al deze ene deelstaat zoveel achterstand op. De maut brengt jaarlijks miljarden binnen, de afgelopen jaren bij elkaar zeker veertig miljard. Dan rekenen we de motorrijtuigenbelasting nog niet mee, die ook door personenwagens opgebracht moet worden. Het moet dus voor de Duitsers een koud kunstje zijn om grote projecten aan te besteden en veel werkgelegenheid te creëren. Het geld kan niet het probleem zijn. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…