België wil geautomatiseerd beboeten op inhaalverbod

Nieuws
09-08-2016 | Door Tim de Jong

België wil camera's langs de wegen plaatsen die trucks moeten gaan beboeten die inhalen op plekken waar dat niet mag, en dat is overal wanneer het regent. Dat melden Belgische media vandaag.

Nu is het nog zo, dat ongeoorloofd inhalen alleen kan worden beboet wanneer de dienstdoende agent dit ziet gebeuren. Daardoor worden er jaarlijks nog geen 500 van zulke overtredingen vastgesteld, zegt een vertegenwoordiger van de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit. Hij zegt dat schril afsteekt tegen de miljoenen snelheidsboetes die België jaarlijks uitschrijft en dat voor bellen tijdens het rijden zeker 108.000 boetes per jaar worden uitgeschreven.

Er komt nu een Koninklijk Besluit dat gebruik van camera's legitimeert bij het vaststellen van overtredingen van het inhaalverbod. In de praktijk betekent dit meer flitspalen en trajectcontroles langs de snelwegen in België.

De Belgen irriteren zich vooral aan inhalende vrachtwagens bij regenachtig weer. Vaak weten buitenlandse chauffeurs niet dat in de regen vrachtwagens elkaar niet mogen inhalen. De autoriteiten willen de wet er snel door jassen, zodat er volgend jaar al op gehandhaafd kan gaan worden. Een puntje is dan nog wel dat precies duidelijk moet zijn, wat wel, en wat niet als regen beschouwd wordt. De vraag is daarom of de camera's ook nog met regensensoren uitgerust moeten gaan worden. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
29-09-2019
Inhaalverbodsbord.jpg.jpg

Uitbreiding inhaalverbod vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari 2020 wordt het inhaalverbod voor vrachtwagens fors uitgebreid. Op een aantal belangrijke wegen…
Nieuws
06-10-2017
Belgie_LR.jpg

Belgische snelwegverlichting brandt straks ook overdag

Een deel van de Belgische snelwegen wordt vanaf volgend jaar ook overdag verlicht. Dankzij LED verlichting…
Nieuws
30-01-2024
15865-a-teen-girl-texting-while-driving-pv (960 x 637)

België: rijbewijs kwijt bij telefoon achter het stuur

In België kun je binnenkort je rijbewijs kwijtraken als je je telefoon gebruikt achter het stuur.