Boeteproblemen 'dubbelbemand' volgens TLN voorbij (UPDATE)

Nieuws
21-06-2016 | Door Tim de Jong

TLN zegt op haar website dat de problemen met de boetes inzake dubbelbemand rijden in Frankrijk voorbij zijn. ''Frankrijk heeft erkend dat de onterechte boetes voor het niet houden van pauzes bij dubbelbemande ritten, in strijd is met Europese afspraken'', aldus TLN.

Dat betekent dat wanneer de tweede chauffeur beschikbaar is om te rijden en naast de chauffeur van voertuig zit terwijl hij niet de chauffeur helpt de truck te besturen, hij 45 minuten van die beschikbaarheidstijd als pauze kan worden beschouwd. Het betekent volgens TLN dat alle opgelegde boetes moeten worden teruggedraaid. 

TLN adviseert de brief van het Franse ministerie met richtsnoer 2 in het Frans mee te geven aan de chauffeurs voor het geval de instructie bij de handhaver nog niet bekend is. Mochten er dan onverhoopt toch nog problemen ontstaan, neem dan onmiddellijk contact op met TLN. Zij zegt alle leden te bedanken die door het ter beschikking stellen van de boete- en rijtijdengegevens hebben bijgedragen aan de onderbouwing van dit dossier.

Diegenen die al een boete (borgsom) hebben betaald voor het ontbreken van de pauzes (overschrijding continue rijtijd) terwijl er dubbelbemand werd gereden, kunnen te zijner tijd de betaalde borgsom weer terugvragen, wanneer blijkt dat deze onterecht werd opgelegd. De boete wordt niet automatisch gerestitueerd en de procedure kan per rechtbank verschillen, zegt TLN.

UPDATE: De link waar je het document 'Richtsnoer 2' kunt downloaden vind je door hier te klikken. Print dit document uit en neem het mee.