Ewals gaat voor SCR-Only van Scania

Nieuws
04-02-2016 | Door Iep van der Meer

 

Ewals Cargo Care heeft tien R410 Topline trekkers in ontvangst genomen. Met deze tien trucks nadert de voltooing van een order van in totaal 155 eenheden voor de verschillende landen waar Ewals actief is.

Ewals Cargo Care koos bewust voor het SCR-only systeem van Scania. Dat leidt volgens de vervoerder namelijk tot de laagstge totale kosten gedurende de looptijd van een truck, de zogenaamde Total Cost of Ownership. De Scania trucks bewijzen zich als bijzonder zuinig in de praktijk.

Lowdeck

“Wij kijken elk jaar opnieuw binnen onze vloot naar de overall performance van de verschillende merken,” vertelt wagenparkmanager Roel Strous. “In feite sturen we volledig op de beste TCO. Daarbij scoort Scania goed.” Toch is dat niet het enige. Ewals rijdt met Huckepack megatrailers en heeft dus behoefte aan trekkers met een lage 95cm schotelhoogte. Daarbij heeft Scania het voordeel dat vanwege de volledig modulaire bouwwijze, ook een volumetrekker trekker gewoon op de band gebouwd kan worden met de voor Ewals benodigde grote tankcapaciteit van 1400 liter.

Uptime

Een ander voordeel voor een internationaal opererend transportbedrijf als Ewals, is de ver doorgevoerde connectivity via de standaard in de voertuigen ingebouwde Communicator waarvan Scania er ondertussen al 170.000 heeft geleverd in Europa. Hiermee heeft de dealer een actieve connectie met het voertuig en krijgt men naast geregelde updates over de technische conditie van de auto ook actieve alerts. Zo kan Scania een maximale uptime garanderen en de noodzakelijke stilstandtijd beperken, omdat de receptionist, al voordat het voertuig binnenloopt, weet wat eraan moet gebeuren. Ook kan de dealer zo beter preventief onderhoud plegen, wat verrassingen onderweg tot een minimum beperkt. Ewals laat het preventieve onderhoud zoveel mogelijk in Venlo uitvoeren, maar heeft nog twee andere prefered Scaniadealers in Europa.

Topline

“Wij zitten in de grote Europese logistieke stromen,” vertelt Roel Strous. “Dat betekent dat onze voertuigen tussen de 120 en 250 duizend km per jaar rijden, de laatste dubbel bemand. De helft van ons wagenpark bestaat uit Scania’s. Daarvan is 95 procent uitgevoerd met een Topline cabine omdat de chauffeurs vaak weken onderweg zijn. Dat betekent natuurlijk dat we ze een koelkast, een automatische klimaatregeling en een standkachel meegeven. Alle zakelijke communicatie verloopt via ons boordcomputersysteem. Verder zijn al onze voertuigen vrij standaard af fabriek uitgevoerd.” 

Safety

Dat geldt weer niet voor de veiligheidssystemen Advanced Emergency Brake (AEB) en Lane Departure Warning (LDW), die al sinds januari 2015 standaard geleverd worden door Scania. Om een verdere brandstofbesparing te realiseren en verkeerd gebruik van de retarder te voorkomen, beschikken de Scania’s daarnaast over een bijzonder fraaie manier van brake blending. “We noemen dat ‘retarder light’, vertelt Strous. “Daarbij bestellen we de Scania met een retarder, maar laten die niet via een hendel bedienen. De retarder komt bij ons automatisch in werking als de chauffeur remt met het voetpedaal. Aanvankelijk moesten we dat speciaal laten aanpassen, maar sinds kort heeft Scania deze mogelijkheid af fabriek in het programma.”

Training

Dit soort aanpassingen vergt natuurlijk wel extra training. “Sowieso willen wij al onze chauffeurs vertrouwd krijgen met Het Nieuwe Rijden”, aldus Strous. “Daartoe hebben wij met Scania een trainingsprogramma opgezet waarbij Scania zorgt voor een gedegen opleiding en training van onze mentorchauffeurs. Die moeten de kennis weer doorgeven aan al onze chauffeurs. Dat werkt nog beter dan dat we al onze chauffeurs een basistraining geven.” Bij iedere nieuwe Scania die wordt afgeleverd, wordt een gratis Driver Training aangeboden.

 

Ewals Cargo Care bestaat al meer dan 100 jaar en is met 1.600 medewerkers actief in 13 landen. De vloot bestaat uit 3.000 trailers en 500 trucks waarvan de helft Scania. Daarmee voert Ewals dagelijks ruim 5.000 transporten uit door heel Europa en daarbuiten. De helft daarvan bestaat uit intermodaal mega vervoer. Ewals wil de komende tijd doorgroeien naar 650 trekkende eenheden.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-06-2016
SandstraPB2.jpg

Scania R580 8x4 voor Sandstra Easterein

B. Sandstra & Zn. uit het Friese Easterein heeft met een Scania R580 LB8x4/4HNB een regelrechte primeur in…
Nieuws
21-02-2018
28059389_10212478240045381_4995515915221881052_n.jpg

De nieuwe van Patrick van den Hoeven!

Wat je hier ziet is de nieuwe Scania R580 van Patrick van den Hoeven, maar wacht eens even, hij is helemaal niet…
Nieuws
16-11-2019
Scania_V8_blog_2_LR.jpg

Scania doet boekje open over de toekomst van de V8

Als redactie van BIGtruck worden we de laatste tijd erg vaak uitgenodigd bij nieuwe trucks die hun werk…