Merwedebrug: Branche claimt 2,6 miljoen schade

Nieuws
09-12-2016 | Door Tim de Jong

De Merwedebrug ging vannacht weer open voor vrachtverkeer. Tijd dus om de balans op te maken. In totaal is er voor 2,6 miljoen euro aan schadeclaims bij Rijkswaterstaat binnengekomen. Dat meldt de NOS.

Eind november interviewde BIGtruck de uitbater van chauffeurscafe Napoleon bij Hank. Hij zag zijn omzet met tachtig procent kelderen toen de brug werd afgesloten.  Personeel werd naar huis gestuurd en nieuwe krachten inweken was er niet meer bij. Ook transportbedrijven in de omgeving kregen te maken problemen. Eentje van hen huurde een loods aan de andere kant van de brug en parkeerde zijn trucks daar.

De omvang van de schade wordt dus duidelijk en TLN zegt in actie te komen. TLN zal minister Schultz van Haegen oproepen om met een passende regeling te komen voor nadeelcompensatie. De minister gaf op 28 november, tijdens de behandeling van de begroting voor infrastructuur in de Tweede Kamer, aan dat zij op een advies wacht van een onafhankelijke commissie. Dat advies gaat over het eventueel verlagen van de drempelwaarde van 15% van de transportkosten op jaarbasis, die ondernemers ten minste aan schade moeten lijden om in aanmerking te komen voor compensatie. TLN zal haar inzet bepalen als het advies van de commissie en het daarop volgende besluit van de minister bekend is.

TLN komt nog met een advies om via TLN deel te nemen aan een collectieve actie om (omrijd)schade te claimen.  Als het verzoek om compensatie wordt afgewezen door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu kan TLN bezwaar maken bij het Ministerie, desnoods beroep instellen bij de rechtbank en eventueel zelfs hoger beroep instellen bij de Raad van State.  De organisatie stelt dat dit niet gratis is. Ze wil de kosten verdelen over het aantal claimende bedrijven.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
28-11-2016
MerwedeLR_1.jpg

TLN: 'Hoeveel bruggen deugen nog meer niet?'

TLN maakt zich grote zorgen over de staat van verkeersbruggen in Nederland. Volgens de organisatie stond de…
Nieuws
03-06-2019
MerwedebrugLR.jpg

Belanghebbenden voorspellen verkeersinfarct

Vandaag is in het nieuws dat een verkeersinfarct dreigt vanwege achterstallig onderhoud aan wegen en bruggen.…
Nieuws
01-11-2016
Napoleon-5.jpg

Napoleon de dupe van afsluiting Merwedebrug

De veelbesproken afsluiting van de Merwedebrug in de A27 kost niet alleen het wegtransport handen vol geld.…