Roemeense Ikea-chauffeur spant proefproces aan

Nieuws
29-05-2017 | Door Tim de Jong

In Denemarken stapt een Roemeense chauffeur die voor Ikea rijdt naar de rechter omdat hij vindt dat hij onderbetaald wordt. Een en ander is het gevolg van een reportage die de BBC in maart uitzond. De chauffeur eist een Deens salaris, omdat hij altijd van daar uit zijn werk verricht.

De chauffeur vraagt aan een Deense rechtbank of een onderaannemer die voor Ikea rijdt, chauffeurs een Slowaaks slaris betaalt terwijl de chauffeur uitsluitend onderweg is in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland en dat er op geen enkel moment sprake is van ritten binnen Slowakije en Roemenië.  Wanneer de rechter de chauffeur in het gelijk stelt, claimt deze een som van 242.000 euro bij zijn werkgever. De chauffeur weet zich gesteund door de Roemeense vakbond en door het Europese 3F Transport.

De onderaannemer is Bring Trucking, een Noors bedrijf. Zij zeggen van niets te weten aangaande deze kwestie. ''Dus we geven ook geen commentaar'', aldus Bring tegen Deense media.  De chauffeur in kwestie is in dienst van de Slowaakse vestiging van Bring, maar hij heeft in de afgelopen zes jaar nooit een meter voor Bring gereden in Slowakije. De enige afstand die hij in dat land aflegde was van zijn huis in Roemenië naar de vestiging van Bring in Slowakije. Van daar uit ging het met een andere bus naar Denemarken. De truck stond altijd klaar in het Deense Kastrup. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-10-2018
IMG_8088_1.jpg

Europees rommeltje rondom vakbekwaamheid

Met de import van niet Europese chauffeurs die hier met een werkvergunning aan de slag kunnen vraagt menigeen…
Nieuws
08-11-2018
oplegger_A67.jpg

Geen plek op parking, oplegger op de vluchtstrook

Gisteravond trof de politie een afgekoppelde oplegger aan op de vluchtstrook van de A67. De vluchtstrook…
Nieuws
26-05-2023
Litouwers-1400

Steeds meer Litouwse trucks in Duitsland

Uit de Duitse Maut registraties blijkt dat trucks uit Litouwen steeds vaker voorkomen op de Duitse wegen. De meeste…