Tien Scania's voor Boonstra Haulerwijk

Nieuws
17-05-2017 | Door Tim de Jong

Boonstra Transport uit Haulerwijk is al jaren Scania-klant. Onlangs kocht de transporteur tien nieuwe Scania’s die verschillend ingezet worden. “We hebben hier verschillende merken rijden, maar in mijn hart ben ik best wel een Scania fan,” vertelt directeur Willem Boonstra. “Het liefste had ik alle auto’s van de New Generation gekocht. Maar als je overal voorop wilt lopen, betaal je daar ook voor.'' Daarom kwamen er vijf 4x2 trekkers met een R Topline cabine, één New Generation Scania R 410, twee 6x2 bakwagens met een gestuurde naloopas en twee 4x2 containersauto’s met een kabel afzetinstallatie allen met een Highline cabine.

“De zes trekkers gaan internationaal rijden,” vertelt Boonstra. “Vandaar ook de grote cabines. De twee bakwagens zitten in het vervoer van pluimvee, voornamelijk slachtkuikens. Dat is nachtwerk en kan daarom makkelijk met een Highline opbouw. De twee containerauto’s rijden in de verwerking van primair aluminium. Dat kunnen zowel staven als restmateriaal zijn dat overblijft na de bewerking van de staven. Dat moet je schoon vervoeren, want dan kan het zo weer bijgemengd worden bij de productie van nieuw aluminium. Daarvoor hebben wijzelf speciale containers ontwikkeld die aan de zijkant los kunnen om ze makkelijk te beladen.”

Boonstra kiest bewust voor 410 en 450 pk SCR-only motoren. “Wat ik knap vind van Scania is dat ze er steeds weer in slagen met weinig extra componenten hele schone motoren te bouwen. Met SCR-only heb ik geen EGR en ik denk altijd maar zo: ‘wat er niet op zit, kan ook niet kapot’. Op die manier rijden wij makkelijk acht jaar of minstens een miljoen kilometer zonder problemen.

Hoewel Boonstra zijn voertuigen niet overdreven aankleedt, zitten alle belangrijke zaken wel op de Scania’s. “Wij houden het redelijk basic, maar we letten wel op veiligheid en comfort. Dus hebben al onze voertuigen wel een retarder en naast het standaard AEB en LWD ook ACC en Active Prediction. Het comfortgedeelte brengen wij op orde met een premium chauffeursstoel en een standkachel. Daar zijn de jongens heel wijs mee. Wat ik ook belangrijk vind, is dat de chauffeurs optimaal met de voertuigen kunnen omgaan. Dat komt zowel het verbruik als de veiligheid ten goede. Daarom hebben we begin dit jaar al onze 112 chauffeurs een Scania Drivers Training laten doen.” Bij iedere nieuwe Scania zit standaard een gratis aflevertraining die ook meetelt voor code 95.

Basic of niet, alle voertuigen hebben wel sideskirts. “Veel mensen doen dat voor het mooi. Maar bij ons heeft het vooral de functie als beveiliging tegen brandstofdiefstal. Je kunt wel een slot op de tankdop zetten, maar dan slaan ze gewoon een gat in de tank. Met sideskirts wordt dat net even moeilijker en daar gaat het mij om. Om dezelfde reden zetten wij ook de velgen in onze kleuren. Ons blijkt dat die daardoor toch even minder aantrekkelijk zijn voor het gilde.”

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-06-2016
SandstraPB2.jpg

Scania R580 8x4 voor Sandstra Easterein

B. Sandstra & Zn. uit het Friese Easterein heeft met een Scania R580 LB8x4/4HNB een regelrechte primeur in…
Nieuws
21-02-2018
28059389_10212478240045381_4995515915221881052_n.jpg

De nieuwe van Patrick van den Hoeven!

Wat je hier ziet is de nieuwe Scania R580 van Patrick van den Hoeven, maar wacht eens even, hij is helemaal niet…
Nieuws
16-11-2019
Scania_V8_blog_2_LR.jpg

Scania doet boekje open over de toekomst van de V8

Als redactie van BIGtruck worden we de laatste tijd erg vaak uitgenodigd bij nieuwe trucks die hun werk…