Tweede Kamer wil maatregelen tegen sociale dumping

Nieuws
08-12-2016 | Door Tim de Jong

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer op initiatief van de SP over sociale dumping in het wegvervoer. Het parlement kwam snel tot daden: er moet een einde komen aan sociale dumping en de inspectie moet in de handhaving het voortouw nemen.

Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP is blij dat de Kamer maatregel wil tegen de onmenselijke toestanden, zoals al eens in BIGtruck geëtaleerd. We hebben samen met het FNV enkele parkeerplaatsen in de omgeving van Rotterdam bezocht waar Oost Europese het weekend doorbrachten  in hun cabine.

De meeste partijen in de Kamer willen dat de Inspectie boetes gaat uitdelen aan de verantwoordelijke transportbedrijven. Ulenbelt stelt dat in de landen om ons heen al gebeurt. De Kamer heeft een wetsartikel in stelling gebracht, waarin staat dat bij het doorbrengen van de verplichte weekendrust in de cabine, er een boete van 1500 euro moet worden uitgeschreven.

Vakbond FNV is blij met de reactie van de Kamer. Zij wijst erop te vermoeden dat tal van chauffeurs bewust het weekend in ons land doorbrengen, omdat ze weten dat de kans op een boete voor de baas dan nihil is. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-04-2017
Weekendrust.jpg

TLN en weekend 'cabine' rust

TLN meldt in een persbericht 'een sterke toename van buitenlandse chauffeurs die op de Nederlandse parkeerplaatsen in de grensregio’s…
Nieuws
31-05-2016
politie-belgie.jpg

België: Inval bij Roemeens transportbedrijf

Zo'n vijftig agenten van de politie en douane zijn afgelopen zaterdag een Roemeens transportbedrijf langs de…
Nieuws
05-06-2017
Motel.jpg

België grijpt hard in bij weekendkampeerders

De Belgische arbeidsinspectie voegde afgelopen weekend de daad bij het woord. In Zeebrugge werd een parking…