Truck Blog

 • Tweede Maasvlakte milieuzone? Welnee joh!

  Containervervoerders hebben de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in nieuwe trucks vanwege de milieuzone op de nieuwe tweede Maasvlakte. Een goede zaak voor het milieu, alleen blijkt dat nu niet voor iedereen te gelden.
 • Waberer's claimt wegens kartelvorming

  De Hongaarse gigant Waberer’s gaat een schadevergoeding eisen van de truckfabrikanten vanwege de jarenlange prijsafspraken. Nu de truckproducenten door Brussel officieel schuldig bevonden zijn ruikt Waberer’s bloed, maar dat is wel vreemd.
 • Chauffeurs, Volvo en je smartphone

  Volvo heeft op Facebook zes zaken opgenoemd waar je op zou moeten letten alvorens je met een vrachtwagen gaat rijden. Dit komt misschien een beetje schoolmeesterig en overdreven over. Maar toen ik dit doorlas, schrok ik toch echt.
 • Duitsers, repareer die bruggen!

  Ook al stroomt er al sinds 2005 een miljard of drie aan maut euro's in de Duitse staatskas, steeds weer duiken berichten op in de Duitse pers over 'marode Brücken'. Bruggen die slecht zijn geworden en die nodig aangepakt moeten worden. Veel van onze lezers zullen bekend zijn met het drama...
 • De neusjes komen toch echt gewoon terug

  Veel discussie over die nieuwe Scania S730T van Vlastuin: is die nou wel of niet mooi? Hoe dan ook, de neusjes komen terug in het straatbeeld. De Europese Commissie staat toe dat per 2022 trucks een langere neus mogen hebben om de stroomlijn te verbeteren. Brussel had liever eerder gewild, maar...
 • Hogere boete bij blokkeren 'Rettungsgasse'

  Duitsland heeft enkele maatregelen genomen om het verkeer beter te beveiligen. Bekend van de Duitsers is dat ze allemaal opzij gaan wanneer er na een ongeval een file ontstaat. Hulpdiensten kunnen dan 'tussendoor'rijden en eerder de slachtoffers bereiken. Die 'doorlaat' heet een...
 • Cabotage, het blijft lastig

  Cabotage lijkt mee te vallen volgens de inspectie, maar deugen de regels wel die we daarvoor hebben opgesteld?
 • Euro 6c: nieuwe zuigers, meer efficiency?

  SInds 1 januari moeten nieuwe trucks voldoen aan de Euro 6c norm. Die gaat vooral over betere diagnose mogelijkheden en onderhoud. Maar de industrie nam ook weer de kans waar om een efficiencyslag te maken. 
 • BIGtruck on the road

  Het testseizoen van 2017 is in volle gang op dit moment. Zoals ieder jaar komen de testtrucks uit heel Europa in de zomermaanden naar ons land voor testritten. Dit jaar besloot de hele industrie om dat in juni te doen, en daar deden we zelf nog even gezellig een 8x8 kippertest tussendoor.
 • Nederland weekend-kampeerland!

  Onze demissionaire minister van Infrastructuur en Milieu ziet niks in een weekend-kampeerverbod in de cabine van vrachtwagens. Zo bleek tijdens kamervragen van CDA tweede kamerlid Van Helvert.
 • Rijkswaterstaat wil meer bergingstrucks stationeren

  Gisteravond was bij Brandpunt een uitzending te zien over files in ons land. De vraag was waarom toch zo vaak vrachtwagens betrokken zijn bij een ongeval. Onderzocht werd wat de oorzaken zijn en met name Rijkswaterstaat mocht uitleg geven over hoe lange files veroorzaakt door malheur met...
 • Eline 'Auf achse' in Duitsland

  Onze eigen Eline de Vries maakt razendsnel carrière. Na een prachtige promotietour voor Renault Trucks in Nederland is ze nu in Duitsland onderweg voor dit Franse truckmerk. Met de roadshow 'Tour de Eis' wil Renault in Duitsland laten zien hoe 'Cool' die trucks zijn.
 • Nederlands leger kiest weer Scania

  De order voor tweeduizend nieuwe trucks voor het Nederlandse leger gaat naar.. Scania. De enorme order waarmee een bedrag van rond de 500 miljoen gemoeid zou zijn gaat daarmee aan de neus van DAF voorbij.
 • Miljoenen chauffeursbanen verdwijnen in 2030. Echt?

  In het medialand van de hapklare brokken verscheen onlangs weer eens bericht van een instantie die voorspelt dat miljoenen chauffeurs rond het jaar 2030 zonder werk zullen komen te zitten. Om de paar maanden verschijnt zo'n 'studie'. Bij de laatste valt op dat er alleen maar naar de...
 • België grijpt hard in bij weekendkampeerders

  De Belgische arbeidsinspectie voegde afgelopen weekend de daad bij het woord. In Zeebrugge werd een parking bezocht waar 180 Roemenen en Bulgaren het lange pinksterweekend door brachten. De verlengde weekendrust van 45 uur mag niet in de cabine worden doorgebracht, maar de chauffeurs konden...
 • Terug in de tijd in Portugal

  Onlangs was BIGtruck de gast van Mercedes-Benz in Portugal.  Het is fantastisch om te ervaren, in zo'n mooi landschap, hoeveel zo'n moderne Actros al zelf kan. Hij handhaaft de snelheid, remt bij, geeft gas en remt ook desgewenst af. Na anderhalf uur rijden komen we bij een stop waar we van...
 • Europa: Verbied weekendrust in cabine

  In België mocht het al niet meer, in Duitsland is het sinds kort verboden en nu roept de Europese Commissie zelfs op tot een totaal verbod op het zogenaamde cabinekamperen. Het doorbrengen van de weekendrust in de cabine lijkt hiermee in Europa tot een einde te komen.
 • Hoe dan ook, de wind waait!

  Engelse teksten blijven lastig voor wie een andere moedertaal heeft. Daar weet ik alles van, want ook op Iepieleaks gaat het regelmatig even fout met mijn spruitjes-Engels. Toch vond ik dit wel een aardige om even te laten zien.
 • Nextgen Scania's: Het went snel!

  De nieuwe generatie van Scania zien we steeds vaker voorbij komen. Soms kijken we er nog wat onwennig tegen aan maar steeds meer vervoerders weten de juiste snaar te raken, ook met de nieuwe S- modellen. Neem nou deze Deen, die klopt helemaal!
 • Waberer's touringcar!

  Afgelopen week waren we aan het testen in Asten en daar trof ik deze touringcar aan. Het is een bus van Waberer's, en niet zo'n kleintje ook! Deze 15 meter lange touringcar wordt naar alle waarschijnlijkheid ingezet voor het aanvoeren van verse chauffeurs.
 • Ewals pleit voor dubbele trailercombi

  Vorige week presenteerde Ewals Cargo Care de Duo trailer combinatie  in München. De Duo trailer is een combinatie van een truck met twee trailers van 13,6 meter die gekoppeld middels een "dolly". De Duo trailer is nog niet toegestaan op de Europese wegen, maar is al op kleine schaal succesvol...
 • Broshuis Asvergelijking

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.