Truck Blog

 • Staken helpt, blokkeren loont!

  In een beschaafde wereld maakt je onderling afspraken met elkaar. Democratie betekent dat je volksvertegenwoordigers aanwijst die jouw belangen behartigen en daar moet je dan maar op vertrouwen. Heel soms mogen we zelf nog onze mening komen uitleggen middels een referendum, maar dat is vaak een...
 • Ineens weet je het, ik word machinist!

  Of het vak van chauffeur nog wel leuk is? Soms twijfel ik er aan met alle gedoe rondom stakingen, blokkades, digitale tacho's en weet ik niet wat allemaal. Toch blijft zo'n snorrende V8 een argument maar daarvoor hoef je dus helemaal niet op een truck te rijden!
 • Bouwjaren en verjaardagen

  In Hardenberg stond Scania stil bij de 125e verjaardag van het merk. Daarvoor hadden ze de eerste Scania die ooit in Zwolle van de band liep meegenomen naar de Evenementenhal.
 • De Connected truck en de Belgische tol

  Onlangs waren we bij Dailmer om daar alles te horen over onder meer de zegeningen van de 'connected truck.' dat is een truck die elektronisch communiceert met alles en iedereen en dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. tenminste, dat is de bedoeling.
 • 39 miljoen voor 'spotters'?!

  Vandaag maakte TLN bekend dat het ministerie voor enkele projecten bedoeld om de filedruk te verminderen, 39 miljoen euro uittrekt. Alsof transporteurs en eigen rijders voor de grap in de file staan. Er is een groot bedrag voor nodig om ze op andere gedachten te brengen, zegt TLN namens Den Haag. 
 • Aerodynamische trucks

  Hoewel we de laatste tijd erg de focus leggen op aerodynamica is dat niks nieuws. Stroomlijnen is al zo oud als de auto zelf en dat geld ook voor trucks.
 • Platooning gaat het worden. Doe jij mee?

  Er is veel te doen over platooning. Zo veel, dat ik me eigenlijk niet kan heugen dat we ooit eerder zo veel eensgezindheid tussen overheid en industrie hebben gezien. TLN roept bedrijven op zich te melden als ze mee willen doen.
 • Word de Belgische kilometerheffing een Duitse puinhoop?

  Het lijkt allemaal flink mis te zijn met de implementatie van de Belgische kilometerheffing, als we de berichten van TLN zo lezen. Deze berichten komen de redactie van BIGtruck Online Magazine bekend voor: In 2003 ging het precies zo met de invoering van de maut in Duitsland. Ook daar was er...
 • Black is beautiful in Hardenberg

  Transport Compleet is in Hardenberg van start gegaan. Opvallend is dat alle truckmerken er zijn en er zelfs een actiemodel aan wagen, om de beurs wat meer aanzien te geven. Zo pakt Scania uit met de Crown Edition van de R-Serie en showt Renault de High Edition van de T-Serie.
 • Ashok met roetfilter

  Het Britse trotse merk Leyland werd ooit overgenomen door Paccar maar in India leeft het voort als Ashok Leyland. Een merk wat nou niet direct bekend staat om zijn moderne trucks maar de ontwikkelingen gaan door, ook in India..
 • De Fransen..

  Het is ook altijd wat met die Fransen. In calais kijken ze al jaren de andere kant op en intussen gaat het chauffeurtje pesten gewoon door.
 • Natrekken die wielmoeren!

  wielmoeren moet je natrekken. Dat geldt niet alleen bij nieuwe trucks of vlak na een reparatie of een bandenwissel. Even een rondje om de auto is iets wat je eigenlijk altijd even moet doen, daarmee voorkom je ongemakken onderweg.
 • Dus toch: Gelijk loon, gelijk werk

  Wat hebben we een minachting gezien de afgelopen jaren bij werkgevers, en niet te vergeten bij collega's,  dat we bij BIGtruck toch echt vonden dat uitbuiting in Europa op geen enkele wijze getolereerd kan worden en dat er op die grote Europese binnenmarkt sprake moet zijn van eerlijke...
 • Nieuwe tacho laat inspectie op afstand meekijken

  In 2019 komt er dus weer een  nieuwe tachograaf. Deze tacho kan meer, en geeft met name inspectiediensten meer mogelijkheden en ook nog op afstand. Maar automatisch op afstand boetes uitschrijven mag niet. Als gegevens in orde zijn, moeten ze worden gewist.  
 • Wat zou Paccar zijn zonder DAF?

  Voor DAF betekende de overname door Paccar een prachtige overlevingskans na het faillissement in 1993. De vrees bestond aanvankelijk dat DAF naar Amerikaans model een soort assemblagefabriek zou worden. 
 • Wat zou DAF zijn zonder Paccar?

  We zagen dit nog prille jaar een paar typische berichten voorbij komen over Paccar en DAF. In de eerste plaats het bericht dat bol stond van de records voor Paccar. Opmerkelijker is dat DAF-topman Harrie Schippers verhuist naar de VS. Hij maakte een opvallende promotie.
 • Calais: Rijp voor Mad Max truck

  Steeds als je denkt dat het echt niet slechter kan worden blijkt helaas het tegendeel. De acties om 'The Jungle' bij Calais te ontruimen hebben nog meer geweld tegen vrachtwagens en hun chauffeurs veroorzaakt dan we voor mogelijk hielden.
 • 'Vanwege een kapotte vrachtwagen...'

  De Duitse ANWB, de ADAC, waarschuwt transportbedrijven en eigen rijders dat ze er goed aan doen de smeerolievoorschriften van hun trucks nauwgezet te gehoorzamen. De Duitse instantie heeft als aangewezen pechservice een haarscherp beeld van wat er allemaal stuk gaat langs de weg. Op hun website...
 • Betz verloor driekwart van omzet

  De afgelopen december overleden Willi Betz moest in zijn leven heel wat pieken en dalen beleven. Van de top uit 2008, toen het bedrijf een omzet van een miljard euro boekte, verviel Betz in een bedrijf dat onlangs nog met moeite 250 miljoen omzette.

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.