Truck Blog

 • Ashok met roetfilter

  Het Britse trotse merk Leyland werd ooit overgenomen door Paccar maar in India leeft het voort als Ashok Leyland. Een merk wat nou niet direct bekend staat om zijn moderne trucks maar de ontwikkelingen gaan door, ook in India..
 • De Fransen..

  Het is ook altijd wat met die Fransen. In calais kijken ze al jaren de andere kant op en intussen gaat het chauffeurtje pesten gewoon door.
 • Natrekken die wielmoeren!

  wielmoeren moet je natrekken. Dat geldt niet alleen bij nieuwe trucks of vlak na een reparatie of een bandenwissel. Even een rondje om de auto is iets wat je eigenlijk altijd even moet doen, daarmee voorkom je ongemakken onderweg.
 • Dus toch: Gelijk loon, gelijk werk

  Wat hebben we een minachting gezien de afgelopen jaren bij werkgevers, en niet te vergeten bij collega's,  dat we bij BIGtruck toch echt vonden dat uitbuiting in Europa op geen enkele wijze getolereerd kan worden en dat er op die grote Europese binnenmarkt sprake moet zijn van eerlijke...
 • Nieuwe tacho laat inspectie op afstand meekijken

  In 2019 komt er dus weer een  nieuwe tachograaf. Deze tacho kan meer, en geeft met name inspectiediensten meer mogelijkheden en ook nog op afstand. Maar automatisch op afstand boetes uitschrijven mag niet. Als gegevens in orde zijn, moeten ze worden gewist.  
 • Wat zou Paccar zijn zonder DAF?

  Voor DAF betekende de overname door Paccar een prachtige overlevingskans na het faillissement in 1993. De vrees bestond aanvankelijk dat DAF naar Amerikaans model een soort assemblagefabriek zou worden. 
 • Wat zou DAF zijn zonder Paccar?

  We zagen dit nog prille jaar een paar typische berichten voorbij komen over Paccar en DAF. In de eerste plaats het bericht dat bol stond van de records voor Paccar. Opmerkelijker is dat DAF-topman Harrie Schippers verhuist naar de VS. Hij maakte een opvallende promotie.
 • Calais: Rijp voor Mad Max truck

  Steeds als je denkt dat het echt niet slechter kan worden blijkt helaas het tegendeel. De acties om 'The Jungle' bij Calais te ontruimen hebben nog meer geweld tegen vrachtwagens en hun chauffeurs veroorzaakt dan we voor mogelijk hielden.
 • 'Vanwege een kapotte vrachtwagen...'

  De Duitse ANWB, de ADAC, waarschuwt transportbedrijven en eigen rijders dat ze er goed aan doen de smeerolievoorschriften van hun trucks nauwgezet te gehoorzamen. De Duitse instantie heeft als aangewezen pechservice een haarscherp beeld van wat er allemaal stuk gaat langs de weg. Op hun website...
 • Betz verloor driekwart van omzet

  De afgelopen december overleden Willi Betz moest in zijn leven heel wat pieken en dalen beleven. Van de top uit 2008, toen het bedrijf een omzet van een miljard euro boekte, verviel Betz in een bedrijf dat onlangs nog met moeite 250 miljoen omzette.
 • Duitsland loopt binnen op de maut

  De exploitant van het Duitse vrachtwagentolsysteem Toll Collect, rapporteert dat er in 2015 dertig miljard kilometer is afgelegd door trucks op Duitse wegen die daarover tol hebben betaald. Een jaar eerder werd nog over 28 miljard kilometer tol afgedragen. De Duitse schatkist incasseerde zo 44...
 • TVM camera geen neuspeuterpolitie

  Er is heel veel ophef ontstaan over de camera systemen die TVM wil inbouwen als preventiemiddel. Schending van de privacy! roepen de bonden in koor, maar is dat ook zo? Is hier sprake van een neuspeuterpolitie?
 • Bonden tegen filmen chauffeurs tijdens werk

  Verzekeringsmaatschappij TVM start binnenkort met een proef om het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs te analyseren met behulp van camera’s. Daarmee zegt TVM dat het de veiligheid op de weg wil vergroten. Tegelijkertijd heeft TVM aan de vakbonden meegedeeld dat het de aldus verkregen data...
 • Mercedes maakt een lange neus..

  Mercedes-Benz is één van de weinige merken die nog een torpedo model verkoopt. Ok, het is een model wat je niet dagelijks ziet, maar ze bouwen hem wel degelijk. Nieuw is dat er voortaan ook meer krachtige motoren onder de verlengde neus staan.
 • Vijftien euro verdiend met negen uur werk

  In Vlaardingen zijn wederom chauffeurs bekeurd die sliepen in hun cabine op een plek waar dat volgens de gemeente niet mag. De gemeente heeft een locatie aangewezen waar dit wel mag. De chauffeurs die op een andere plaats stonden moeten een bekeuring van 149 euro betalen. 
 • België: maatregelen tegen sociale dumping

  De sociale partners in België, dat zijn vakbonden, werkgevers en regering, hebben een actieplan opgesteld en ondertekend om sociale dumping in de transportsector aan te pakken. Volgens Belgische media kan deze gang van zaken op brede waardering rekenen in de sector. Niet minder dan dertig...
 • Gecombineerde taart voor Vakutrans BV

  Afleveringen van nieuwe trucks zien we dagelijks voorbij komen, en vaak gaat dat via persberichten die door de dealers- of door de importeurs verspreid worden. Mijn oog viel nu op een gecombineerde aflevering van DAF én Volvo trucks bij Vakutrans. Daar krijgen we dan weer geen persbericht van,...
 • De Peterbilt van Anema

  Anema en Zn uit het Friese Arum zet al jaren Amerikaanse trucks in voor zijn eigen vervoer. Het begon met een Freightliner maar een jaar of vijf geleden kocht hij een gloednieuwe Peterbilt.
 • Asscher bijt door in keten aansprakelijkheid

  Minister Asscher van Sociale Zaken wil dat klanten van vervoersbedrijven, de verladers dus, aansprakelijk kunnen worden gesteld door onderbetaalde chauffeurs. In de eerste versie van de Wet Ketenaansprakelijkheid was het nog niet mogelijk voor chauffeurs om dit te doen. Volgens de NOS legt...

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.