Truck Blog

 • De laatste DTM op Zandvoort

  Dit weekend staat Zandvoort voor de laatste keer in het teken van de DTM. De Duitsers nemen het hele circuit nog één keer over en dan is het Nederlandse uitstapje van de Deutsche Tourwagen Meisterschaft voorbij. Een goede reden dus om die kanonnen nog één keer te zien en te horen!
 • Doe een remproef in de rij-opleiding

  Vandaag is er ophef over de toename van ongevallen op onze wegen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. Al snel bleek dat de toename aan ongevallen te wijten is aan de toegenomen drukte. Niks nieuws onder de zon dus. Maar dat betekent niet dat we alles op zijn beloop moeten laten.
 • TLN tegen Appen, en boordcomputers dan?

  Transport en Logistiek Nederland, kortweg TLN, roept op tot het onmogelijk maken van het 'Appen' tijdens het rijden. Voorzitter Arthur van Dijk: ‘Appen achter het stuur is onacceptabel’. Dat moeten alle weggebruikers gewoon laten want elk ongeluk is er een teveel. Laten we gewoon zorgen...
 • België tegen Frankrijk

  Vanavond treden de Rode Duivels aan tegen het Franse Nationale Elftal. In Sint Petersburg strijden deze twee landen om de punten in de eerste halve finale van het WK. Aangezien Nederland zich niet eens kon plaatsen verdienen de Belgen onze massale steun vanavond.
 • Nog meer knopjes op je stuur?

  MAN toont de nieuwste ontwikkelingen bij Platooning, en hoewel je nog steeds zelf moet sturen gaat dat toch steeds verder. Tijdens een demonstratie reden we mee met twee ‘platoonende’ trucks die op 15 meter afstand van elkaar reden. Het dashboard in de MAN bestaat uit één groot LCD scherm...
 • Scania: Klanten voor de V8 in de wacht..

  Klanten die een Scania V8 willen bestellen moeten geduld hebben. Veel geduld, want de Zweedse truckproducent is even niet in staat om de V8 modellen te leveren. Eerder deze week waren er al geruchten maar inmiddels hebben klanten een brief in huis waarin dit bevestigd wordt.
 • Wel herhaling vergunning milieuzone!

  Het begint nu wel een soap te worden, want na onze publicatie van de TLN reactie op de ontheffingen voor de milieuzone op de Maasvlakte reageerde de Gemeente Rotterdam. Er worden, in tegenstelling tot wat we van TLN hadden gehoord namelijk wél herhalingen voor deze ontheffing uitgegeven!
 • TLN: Alleen kortdurende ontheffingen Maasvlakte

  Naar aanleiding van ons bericht over de ontheffingen voor de milieuzone hebben we de Gemeente Rotterdam en TLN om een reactie gevraagd. Onze bron was de Belangen Organisatie Vetron en die meldde dat er overeenkomsten gesloten zouden zijn tussen de Gemeente Rotterdam en een aantal vervoerders...
 • Rijbewijsfraude eindelijk onder de aandacht!

  Wij riepen het al een paar jaar, maar nu pakt ook de Nationale televisie de fraude met rijbewijzen op. Vanavond besteed EenVandaag aandacht aan de mogelijkheid om online rijbewijzen te kunnen kopen. Een nagemaakt rijbewijs van Mark Rutte zelf bleek de trigger tot het stellen van kamervragen.
 • Weer gedoe rondom Milieuzone Maasvlakte

  Eerder meldden we al dat de milieuzone op de Maasvlakte heel eenvoudig ontweken kon worden door trucks als landbouwvoertuig in te zetten. Nu blijkt uit publicaties van de Vetron dat de gemeente is overgegaan tot het massaal uitdelen van langdurige ontheffingen voor diezelfde zone.
 • Traton of Tatra

  Een verrassing vandaag: ineens kondigt het moederbedrijf van Scania en MAN aan dat het geen Volkswagen Truck & Bus holding meer gaat heten, maar Traton. Ik moest natuurlijk meteen aan Tatra denken.
 • Persoonlijk kenteken in Nederland?

  Stel je rijdt voor de BKV, oftewel de Barneveldse Kraanverhuur. Je zou dan als kenteken de letters BKV willen, toch? Helaas kan dat in Nederland niet besteld worden. BKV had dan ook puur geluk toen de fraaie Volvo FH16 werd afgeleverd met dit kenteken!
 • Tekort aan chauffeurs? Tekort aan alles!

  De behoefte aan wielen, laadruimte en chauffeurs loopt deze zomer weer verder op. Vandaag kwam er weer een bericht van het ING Economisch Bureau voorbij, een instantie waarmee BIGtruck regelmatig in gesprek is. Zij zien dat de vraag naar wegtransport dit jaar 3,5% groeit. Toegenomen vraag komt...
 • Valse rijbewijzen gewoon te koop

  We hebben het al eerder geroepen maar kennelijk wil zowel de inspectie als de politiek er niks aan doen: Er zijn valse rijbewijzen in omloop en daar kan onze politie helemaal niks tegen doen! Hoe dat kan? Europa heeft de databanken waarin de rijbewijsgegevens zitten gewoon niet op orde.
 • EP: Weekendrust in cabine mag tòch

  De stemming in het Europees Parlement over nieuwe regels in wegvervoer, het zogenaamde Mobility Package, is voor westerse chauffeurs niet uitgelopen op een drama. Zo wordt de cabotage niet verruimd. Maar de 45-uurs rust doorbrengen in de cabine wordt wèl toegestaan. Het laatste woord is aan de...
 • Cabotageregels nu al te ruim

  Evofenedex wil, net als de Europese Unie dat cabotage wordt vrijgegeven. Dat wil zeggen dat buitenlandse truckers onbeperkt rondje in een ander land mogen maken. Dat willen we niet, dat wil TLN niet, en de bonden zijn ook tegen. Toch gebeurt dit al dagelijks, gewoon omdat de huidige regels...
 • Met Euro-6 de boot in..

  Ik ben net terug van een ritje naar Gotheborg voor een BIGtruck reportage. Altijd leuk, zo’n rit door het prachtige Zweden, vooral onder een stralend zonnetje. 
 • Volvo FH 25 jaar

  Volvo laat weten dat de FH intussen 25 jaar bestaat. Klopt niet helemaal als je het mij vraagt: de FH kwam in 1993 en kreeg in 2012 een hele nieuwe, andere cabine. Dus een ander type, maar goed, de FH had zijn naam wel gevestigd, dus dan handhaaf je die naam.
 • Truckspotten en privacy wetgeving

  BIGtruck heeft zich noodgedwongen ingelezen in de taaie materie van de nieuwe privacy wetgeving. Eén van de conclusies is dat je niet zo maar mensen mag fotograferen.  Voor truckspotters betekent dit dat je, zoals Alex Miedema terecht opmerkt op zijn website, geen foto’s mag publiceren van...
 • DAF CF Electric: beproefde VDL techniek

  Vandaag introduceerden VDL en DAF Trucks de CF Electric, een vol elektrische 18 tons truck voor bevoorrading van bijvoorbeeld supermarkten in binnensteden waar milieuzones gelden. Van deze CF worden er nu eerst tien gebouwd die bij klanten, we horen later bij wie, op proef ingezet gaan worden.
 • Laag bij de grondse Scania

  Tijdens het Urban Solutions evenement in Södertalje werd BIGtruck bijgepraat over de nieuwste oplossingen voor stedelijke distributie. En ja, daar hoort ook bouwverkeer bij, want ook dat gaat de stad in. Naast allerlei nieuwe, milieuvriendelijke alternatieven als HVO, CNG, LNG en verschillende...
 • Nieuwe regels voor Code 95

  Een streven naar minder verkeersdoden en een rustiger rijstijl die het brandstofverbruik ten goede komen zijn de voornaamste redenen waarom de Europese Commissie de regels rond de verplichte naschoolse opleiding aanpast. 
 • Sprinkler in de motorruimte

  Hier zie je de nieuwe Setra S 531 DT dubbeldekker touringcar. Het nieuwe aan deze touringcar is dat die is uitgerust met een sprinklersysteem in de motorruimte. Europese wetten verplichten zo'n systeem vanaf juli 2019. Dan worden alle nieuw gebouwde touringcars met zo'n systeem uitgerust. 
 • Bosch kondigt schonere dieselmotor aan

  Een van de grootste leveranciers van dieseltechniek ter wereld, de Duitse toeleverancier Bosch, zegt de sleutel te hebben gevonden om de dieselmotor schoner te krijgen dan de eisen die gaan gelden vanaf het jaar 2020. Getuige de berichten van Bosch, zal deze nieuwe dieselmotor ook lang daarna...
 • Broshuis Asvergelijking

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.