Truck Blog

 • Traton of Tatra

  Een verrassing vandaag: ineens kondigt het moederbedrijf van Scania en MAN aan dat het geen Volkswagen Truck & Bus holding meer gaat heten, maar Traton. Ik moest natuurlijk meteen aan Tatra denken.
 • Persoonlijk kenteken in Nederland?

  Stel je rijdt voor de BKV, oftewel de Barneveldse Kraanverhuur. Je zou dan als kenteken de letters BKV willen, toch? Helaas kan dat in Nederland niet besteld worden. BKV had dan ook puur geluk toen de fraaie Volvo FH16 werd afgeleverd met dit kenteken!
 • Tekort aan chauffeurs? Tekort aan alles!

  De behoefte aan wielen, laadruimte en chauffeurs loopt deze zomer weer verder op. Vandaag kwam er weer een bericht van het ING Economisch Bureau voorbij, een instantie waarmee BIGtruck regelmatig in gesprek is. Zij zien dat de vraag naar wegtransport dit jaar 3,5% groeit. Toegenomen vraag komt...
 • Valse rijbewijzen gewoon te koop

  We hebben het al eerder geroepen maar kennelijk wil zowel de inspectie als de politiek er niks aan doen: Er zijn valse rijbewijzen in omloop en daar kan onze politie helemaal niks tegen doen! Hoe dat kan? Europa heeft de databanken waarin de rijbewijsgegevens zitten gewoon niet op orde.
 • EP: Weekendrust in cabine mag tòch

  De stemming in het Europees Parlement over nieuwe regels in wegvervoer, het zogenaamde Mobility Package, is voor westerse chauffeurs niet uitgelopen op een drama. Zo wordt de cabotage niet verruimd. Maar de 45-uurs rust doorbrengen in de cabine wordt wèl toegestaan. Het laatste woord is aan de...
 • Cabotageregels nu al te ruim

  Evofenedex wil, net als de Europese Unie dat cabotage wordt vrijgegeven. Dat wil zeggen dat buitenlandse truckers onbeperkt rondje in een ander land mogen maken. Dat willen we niet, dat wil TLN niet, en de bonden zijn ook tegen. Toch gebeurt dit al dagelijks, gewoon omdat de huidige regels...
 • Met Euro-6 de boot in..

  Ik ben net terug van een ritje naar Gotheborg voor een BIGtruck reportage. Altijd leuk, zo’n rit door het prachtige Zweden, vooral onder een stralend zonnetje. 
 • Volvo FH 25 jaar

  Volvo laat weten dat de FH intussen 25 jaar bestaat. Klopt niet helemaal als je het mij vraagt: de FH kwam in 1993 en kreeg in 2012 een hele nieuwe, andere cabine. Dus een ander type, maar goed, de FH had zijn naam wel gevestigd, dus dan handhaaf je die naam.
 • Truckspotten en privacy wetgeving

  BIGtruck heeft zich noodgedwongen ingelezen in de taaie materie van de nieuwe privacy wetgeving. Eén van de conclusies is dat je niet zo maar mensen mag fotograferen.  Voor truckspotters betekent dit dat je, zoals Alex Miedema terecht opmerkt op zijn website, geen foto’s mag publiceren van...
 • DAF CF Electric: beproefde VDL techniek

  Vandaag introduceerden VDL en DAF Trucks de CF Electric, een vol elektrische 18 tons truck voor bevoorrading van bijvoorbeeld supermarkten in binnensteden waar milieuzones gelden. Van deze CF worden er nu eerst tien gebouwd die bij klanten, we horen later bij wie, op proef ingezet gaan worden.
 • Laag bij de grondse Scania

  Tijdens het Urban Solutions evenement in Södertalje werd BIGtruck bijgepraat over de nieuwste oplossingen voor stedelijke distributie. En ja, daar hoort ook bouwverkeer bij, want ook dat gaat de stad in. Naast allerlei nieuwe, milieuvriendelijke alternatieven als HVO, CNG, LNG en verschillende...
 • Nieuwe regels voor Code 95

  Een streven naar minder verkeersdoden en een rustiger rijstijl die het brandstofverbruik ten goede komen zijn de voornaamste redenen waarom de Europese Commissie de regels rond de verplichte naschoolse opleiding aanpast. 
 • Sprinkler in de motorruimte

  Hier zie je de nieuwe Setra S 531 DT dubbeldekker touringcar. Het nieuwe aan deze touringcar is dat die is uitgerust met een sprinklersysteem in de motorruimte. Europese wetten verplichten zo'n systeem vanaf juli 2019. Dan worden alle nieuw gebouwde touringcars met zo'n systeem uitgerust. 
 • Bosch kondigt schonere dieselmotor aan

  Een van de grootste leveranciers van dieseltechniek ter wereld, de Duitse toeleverancier Bosch, zegt de sleutel te hebben gevonden om de dieselmotor schoner te krijgen dan de eisen die gaan gelden vanaf het jaar 2020. Getuige de berichten van Bosch, zal deze nieuwe dieselmotor ook lang daarna...
 • Vaak gaat het goed, soms maar net!

  Het vastzetten van lading blijft een punt van aandacht. Deze chauffeur dacht vanmorgen dat het zo wel kon met die lading betonnen keerwanden. Zo reed hij altijd toch? Maar zojuist ging het even zwaar mis op de N48 richting Hoogeveen bij Hardenberg.
 • Chauffeurs, fietsers en motorrijders

  Er zijn dus 440 chauffeurs bekeurd vanwege appen achter het stuur in twee dagen tijd. Dat verbaast mij niets en ja, wanneer de politie ook zo fanatiek op autoverkeer gaat controleren, zullen hier soortgelijke cijfers uit voortkomen.
 • Hamer Team met beide trucks aan de finish

  Het Hamer Team uit Apeldoorn, dat met twee DAF's en astronaut Andre Kuipers in een Toyota de Morocco Desert Challenge reed, heeft de loodzware woestijnrit uit gereden. In de persauto reed BIGtruck's Iep van der Meer, ook aan de finish, die bijgaande foto's doorstuurde.
 • Genoten van het DAF jubileumfeestje!

  Deze week heeft DAF Trucks de internationale vakpers te gast gehad in Eindhoven, op de fabriek, in het museum en op de testbaan in St. Oedenrode. BIGtruck was erbij en dit is een voorproefje van wat de komende tijd in BIGtruck Online Magazine gaat komen.
 • VW: overname Navistar 'zinvol'

  Volkswagen timmert flink aan de weg met zijn truckdivisie. Vorige week nog werd samenwerking met Hino uit Japan aangekondigd, nu vertelde de financiële topman van het bedrijf dat het 'zinvol' zou zijn wanneer zijn truckdivisie de meerderheid verwerft in de Amerikaanse truckfabrikant Navistar....
 • Verscherpt toezicht op 1-minuut maatregel tachograaf

  Tachografen die sinds oktober 2011 zijn ingebouwd hebben een andere manier van afronden. Daardoor kun je de auto even verplaatsen zonder dat dit de rust onderbreekt. Dat is echter niet de bedoeling, zo blijkt uit geluiden die nu klinken vanuit de inspectie. Er zijn inmiddels dikke boetes...
 • Kom maar door met die kilometerheffing!

  Gisteravond laat reed ik terug naar huis na testwerk in Asten met een nieuwe MAN. Onderweg ter hoogte van Oss stopte ik even en reed over de parking. Die stond helemaal vol met in totaal veertien vrachtwagencombinaties. Welgeteld één hiervan had een Nederlands kenteken.
 • Originele Volvo F16 bij OCV Lenterit

  Deze in topstaat verkerende Volvo F16 reed mee in de OCV Lenterit tijdens het Paasweekend. Het is een verbluffend nieuw en origineel gehouden exemplaar dat in het bezit is van dealer Harbers Trucks.
 • Controle’s voor de buhne

  Naar aanleiding van de publiciteitsgolf vorige week over de selectieve handhaving van de milieuzones is er eerder deze week gecontroleerd op de Maasvlakte. De nodige Publiciteit gaf aanleiding tot kamervragen en dat  zorgde er kennelijk voor dat de inmiddels in slaap gevallen ambtenaren...
 • Geofencing oplossing voor Maasvlakte

  Dit jaar is er op de Mid American Trucking Show in het Amerikaanse Louisville weinig nieuws van de gevestigde Amerikaanse truck industrie.  Dit, terwijl Tesla demonstratierondjes rijdt, en Uber, Nikola, Toyota  en Thor bezig zijn om de gevestigde orde met compleet nieuwe technieken het leven...
 • Broshuis Asvergelijking

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.