Truck Blog

 • Ook Amerika gaat aan de tachograaf

  In Amerika volstond tot nu toe het ‘leugenboekje’ waarin chauffeurs hun uren moesten bijhouden. In Nederland kenden we dat ook totdat toenmalig staatssecretaris Michel van Hulten de tachograaf invoerde in 1974. Dat ging niet zonder slag of stoot maar iedereen weet hoe het verder ging, van...
 • Rijverboden Duitsland: Zwaar achterhaald

  De Duitse rijverboden voor vrachtwagens zorgen in de omringende landen voor overlast. Hoe kan het dat in een Verenigd Europa allerlei internationale handelsroutes worden lamgelegd voor een nationaal feest?
 • Een Kamaf?

  Ooit een Kamaf gezien? Op deze unieke foto zie je, waarschijnlijk de enige Kamaz ooit met een DAF 95 cabine. 
 • Zucht, klap en weer een gang!

  Tijdens de introductie van het nieuws van MAN voor 2018, kreeg BIGtruck de gelegenheid om ook even te rijden met een MAN F90 uit 1994 en een F2000 uit 2001. Beide zijn voorzien van een zestiengangs ZF handbak en een geladen trailer, waarmee we op weg togen, op heuvelachtige en bochtige wegen in...
 • De logistiek rondom de MobiliteitsRAI

  Bij zo'n de MobiliteitsRAI komt nog heel wat logistiek kijken. Onze trailer bijvoorbeeld stond prominent voor de deur, maar die was meegenomen door een DAF truck die binnen stond te glimmen. Na de show moest de trailer echter naar Duitsland voor de 1000 punten test.
 • Bezuinigen ten koste van veiligheid?

  Bezuinigen ten koste van de veiligheid, dat zou niemand in zijn hoofd halen maar de overheid al helemaal niet. Toch is dat wat er dreigt te gebeuren nu de gladheidsbestrijding in grote delen van het land gegund is aan de goedkoopste partijen. 
 • CBS getuigt helaas niet van deskundigheid

  Aan de vooravond van de MobiliteitsRAI heeft het CBS enkele berichten de wereld in gestuurd die niet echt getuigen van wijsheid en inzicht. De instantie constateert dat het 'aantal vrachtwagens' licht blijft afnemen en dat er meer trekkers verkocht worden. Op zich is dit juist, maar wat had het...
 • Celstraf voor smartphonegebruik?

  Justitie wil strenger kunnen optreden tegen het gebruik van smartphones achter het stuur. Dat is ook hard nodig, want telefoongebruik leidt inmiddels tot meer verkeersslachtoffers dan alcohol.
 • Nederland aan de tol

  Het nieuwe regeerakkoord is er nog niet heel duidelijk over, maar linksom of rechtsom gaan we, ook in ons land tol betalen. Eerder al werd het Eurovignet teruggefloten door Europa. Betalen per periode is niet volgens de regels, dat moet voortaan per kilometer.Op zich is daar niks op tegen,...
 • Beveiligde parkings ok, maar hoe dan?

  Het Europees Parlement wil dat er om de honderd kilometer een bewaakte truckparking komt. Hoe dat er uit gaat zien laat zich raden, want denk maar niet dat je daar gezellig aan kunt schuiven voor een goede schnitzel.
 • Om de 100km een beveiligde parking

  Om de honderd kilometer een beveiligde parking. Daar pleit volgens WNL het Europees Parlement voor. Omroep WNL heeft enkele chauffeurs geïnterviewd. 
 • Vervuilde stookolie, niks nieuws onder de zon

  Vandaag kwam het breed in het nieuws dat er in Rotterdam met chemische stoffen vervuilde stookolie geleverd wordt aan zeeschepen. Helemaal nieuw is dat niet, want het NRC wist al in 2012 te melden dat handelaren verboden stoffen bijmengen. Die publicatie heeft niet geholpen want de praktijken...
 • Tijdbommen op wielen

  Eerder deze week haalde een Poolse ‘trucker’ de kranten door als spookrijder een aantal tegenliggers de dood in te rijden bij Rüsselsheim. Aanvankelijk dacht men dat hij was omgedraaid nadat hij in een file was vastgelopen, maar later kwam het bericht dat hij eigenlijk al met zijn...
 • Tol betalen op verlengde A15?

  Nederland is in de regel voortvarend wanneer het om het uitbreiden van het wegennet gaat. Met uitzondering natuurlijk van dat stukje A4, dat duurde bijna een halve eeuw. Maar de situatie met de A9 bij Diemen en de A6/A1 bij Almere is een stuk verbeterd en in recordtijd. Het hoort bij de...
 • Kilometerheffing kan duurzame transitie helpen

  De nu aangekondigde kilometerheffing voor trucks in ons land leidt tot discussie. Dat is een beetje vreemd, want in vrijwel alle landen in Europa wordt al per kilometer afgerekend. Het is een rechtvaardiger manier om een heffing in rekening te brengen waarmee het wegenonderhoud en dat van...
 • Dikke spullen in eerste BIGtruck Online Magazine!

  De tijd vliegt, vandaag bestaat BIGtruck precies vier jaar. Wat is er in die vier jaar veel gebeurd. Sla het eerste nummer er maar eens op na: We hadden de eerste groepstest met pre predictive cruisecontrols. Een internationale test zoals je die in ons land alleen bij BIGtruck kan vinden. We...
 • Nieuw tijdperk voor inspectiediensten

  Inspectiediensten werken in toenemende mate samen en dat is een heel goed begin, maar niet meer dan dat. Zo kunnen inspecties nog altijd niet vaststellen of rijbewijzen uit andere landen echt zijn, en is er evenmin duidelijkheid over de kwaliteit van Code 95 cursussen. Afgelopen week werkten...
 • Zwitserse chauffeur wordt schaars

  De vraag naar chauffeurs is voor heel West Europa een probleem, en zo ook in het neutrale Zwitserland. Zelf willen de Zwitsers amper nog hun rijbewijzen halen en het merendeel van de chauffeurs komt inmiddels uit het buitenland.
 • Scania bouwt al jaren voor defensie

  Scania heeft onlangs een prachtige order binnen gehaald bij Defensie. Maar liefst 2037 trucks mag het merk leveren, en dat is goed nieuws voor de Nederlandse economie. De trucks komen namelijk uit Zwolle en ook de toeleveringsindustrie heeft het er druk mee. 
 • Wie gaan er nu voor IKEA rijden?

  Eind vorige week hebben internationale vakbonden en IKEA overleg gevoerd over de 'misstanden' bij IKEA-transporten. Daaruit bleek dat de kwaliteit waar IKEA voor zegt te staan, ook in het vervoer van al die bouwpakketjes doorgevoerd moet worden.
 • Meesterzet van motorenbouwer Cummins

  Cummins kennen we van dieselmotoren en nog eens dieselmotoren. Ze zijn een voorname leverancier van DAF en natuurlijk van de andere Paccar-merken in de VS. Verbazing alom dus dat dit merk nu met een elektrische truck komt.
 • Belgische boetes ook voor Belgen!

  Gisteren kwam het bericht dat sommige Belgische regio's meer geld aan boetes met betrekking tot de tol binnenhalen dan met de tol zelf. Dit treft niet alleen buitenlandse vervoerders, zo blijkt uit een reactie van Erik Bayens.
 • Hoopgevende actie van DB Schenker

  Logistiek dienstverlener DB Schenker verhoogt op 1 oktober de transporttarieven met zes procent. Voornaamste oorzaken zijn tekort aan logistiek personeel, aan chauffeurs en deze werknemers moeten meer betaald krijgen. Daardoor stijgen de tarieven.
 • Broshuis Asvergelijking

Blog overzicht per tag

Ons team

 • Iep van der Meer

  Iep van der Meer

  Iep is bedrijfswagen journalist maar diep in zijn hart ook nog steeds chauffeur. Als testchauffeur maakt Iep deel uit van de groep internationale specialisten die de bij de industrie zeer gerespecteerde duizend punten test uitvoert.

 • Tim de Jong

  Tim de Jong

  Tim de Jong is als vakjournalist en freelance journalist in het wegvervoer actief sinds 1987, in binnen- en buitenland.

 • Alex Miedema

  Alex Miedema

  Alex is freelance bedrijfswagenjournalist met als specialismen trucksport en bijzondere voertuigen. Daarnaast is hij ook hyperactief op de diverse sociale media. 

 • Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden

  Niels van Duijvenboden (1983) is niet alleen een liefhebber van vrachtwagens, hij is ook chauffeur. Voor BIGtruck maakt hij met regelmaat prachtige reportages.