Blog
29-03-2016 | Door Tim de Jong

Vandaag maakte TLN bekend dat het ministerie voor enkele projecten bedoeld om de filedruk te verminderen, een bedrag van 39 miljoen euro uittrekt. Alsof transporteurs en eigen rijders voor de grap in de file staan. Er is een groot bedrag voor nodig om ze op andere gedachten te brengen, zegt TLN namens Den Haag. 

Er komen volgens TLN en EVO zogeheten 'spotters' langs de weg die bekijken van welke bedrijven er trucks in de file staan. Namen worden genoteerd en dan wordt er gebeld met de vraag of de truck in kwestie niet beter op een ander tijdstip de weg op kan. Dat gaat de filelast terugbrengen en dan wordt een veelvoud van die 39 miljoen weer terugverdiend is het 'plan'.

Een grote veroorzaker zijn de strenge venstertijden die steden hanteren. Die zijn zo streng, dat supermarktbevoorraders extra trucks de weg op moeten sturen in de ochtendspits, om alles binnen die tijden, meestal 's ochtends van negen tot elf, gedaan moeten krijgen. Waren de venstertijden niet zo streng, dan zouden er dus al minder trucks in de file staan en zouden de trucks die er nog wel in staan, beter beladen zijn. Maar nee, de gang naar de gemeenten wordt niet gemaakt, want die mogen zelf beslissen hierover. Dit probleem speelt al jaren en kan voor veel minder dan 39 miljoen euro opgelost worden. 

Ja, er komen nog meer projecten binnen genoemd budget, zoals  het over enkele dagen voorspellen van files, (ik neem aan dat daar ook de ongevallen bij zitten?) en het proberen bedrijven te bewegen lading die is bedoeld voor dezelfde straat of wijk, te combineren.

Nou, die laatste, daar zitten zeker nog mogelijkheden in. Maar dan nog is het vrijgemaakte bedrag wel heel hoog. Voor 'slimme logistiek'. 

 

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…