Aanpak Oostblok weekendparkeerders

Blog
30-11-2017 | Door Iep van der Meer

Het weekendparkeren in Nederland is bijzonder populair onder de Oost Europese snelwegnomaden. In de ons omringende landen worden ze vervolgd voor het in de cabine doorbrengen van de weekendrust waardoor ze massaal onze parkeerplaatsen bevuilen. Sorry, bevolken.

Onze vorige minister, Melanie Schulz van Haegen zag daar geen probleem in. Volgens haar zijn moderne truckcabines comfortabel genoeg. Hoe dan ook, het zou haar tijd wel duren want zag haar vertrek uit de politiek naderen. Haar opvolger is Cora van Nieuwenhuizen, en zij wordt geconfronteerd met overvolle parkeerplaatsen en truckers die op de vluchtstrook overnachten. Ze wordt nu aan het werk gezet door de kamer, onder meer na een voorstel van de VVD. Volgens die partij zou het een goed idee zijn om grond te zoeken waar ruimte kan worden gemaakt voor nieuwe, grotere beveiligde parkeerterreinen.

Een prachtig plan van de VVD, maar voordat die terreinen klaar zijn rijden zich waarschijnlijk nog een aantal automobilisten kapot op trucks die overnachten op de vluchtstrook. Het aanwijzen van die terreinen en de bouw er van gaat nog lang duren en bovendien lost dat het probleem niet op. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat je daar straks gratis kunt parkeren. Betalen doen die MOE truckers echt niet, en volgens mij is er maar één effectieve oplossing, namelijk de wet handhaven. Parkeren op de vluchtstrook is strafbaar, en dat geldt volgens Europese wetgeving ook voor het doorbrengen van de weekendrust in de cabine. Niet investeren in parkeerterreinen dus, maar in handhaving. 

Dat lijkt sneu voor die Roemenen, Litouwers, Bulgaren en al die andere buitenlandse collega’s maar het brengt het probleem terug naar hun opdrachtgevers. Het kan tenslotte niet zo zijn dat wij als land moeten investeren in terreinen waardoor zij gewoon verder kunnen gaan met hun prijsdumping en slavernij. Door niet op te treden tegen het weekend- overnachtingsverbod in de cabine faciliteert de Nederlandse overheid namelijk een verdere uitbuiting van chauffeurs. 

Meer op iepieleaks.nl

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…