'Aantal vacatures verdrievoudigd in twee jaar tijd'

Geplaatst door

Het aantal vacatures in het wegtransport is verdriedubbeld in twee jaar tijd. Dat zeggen de economen van de ING bank. Toegenomen vraag naar transport verergert het tekort.

De gang van zaken rond de in- en uitstroom van chauffeurs in de branche is ook een oorzaak van het snel oplopende tekort, zegt ING. "Hoewel de vacaturegraad nog niet zo hoog is als in 2007, kan dat met de verwachte groei en de opgedroogde zij-instroom in 2018 veranderen. Dit maakt werving van personeel voor veel transporteurs één van de grootste uitdagingen",aldus de bank. 

Naast de toenemende vraag naar chauffeurs, is de uitstroom uit het vak door pensionering volgens de bank ook groter. Bovendien neemt de belangstelling onder jongeren voor het chauffeursvak af, aldus ING. Dit is een verschil met tien jaar geleden toen er een groot tekort was. Bijna een derde van de chauffeurs is eind 2017 ouder dan 55 jaar, destijds was dat een stuk minder. Hierdoor is de verwachting dat het tekort in 2018 snel tot meer knelpunten zal leiden, zegt de bank.

Meer wegvervoer

Met name in de bouw en in de detailhandel stijgt volgens ING de vraag naar vervoer. De bank berekent die vraagstijging op 3,5%. Vervoerders in dit segment kunnen volgens ING rekenen op een omzetstijging van zo'n 5% dit jaar. De bank zegt dat vooral eigenrijders hiervan profiteren, die zitten volgens ING nu goed in het werk.