Afsluiting Merwedebrug is een lastige!

Blog
11-10-2016 | Door Tim de Jong

''Het plotselinge verbod voor vrachtverkeer over de Merwedebrug heeft grote gevolgen voor de logistieke stromen. Maatregelen ter versteviging van de brug verdienen daarom de hoogste prioriteit.'' Bij deze woorden van TLN kan BIGtruck zich alleen maar aansluiten.

Rijkswaterstaat (RWS) heeft vanochtend bekendgemaakt dat al het vrachtverkeer wordt geweerd van de Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem. De eerder ingestelde gewichtsbeperking voor verkeer zwaarder dan 60 ton trof met name de bedrijven die zijn gespecialiseerd in exceptioneel transport. Een verbod voor al het vrachtverkeer heeft veel grotere gevolgen voor de logistieke sector, zegt TLN.

Er rijden per dag ongeveer 18.000 vrachtauto’s over de Merwedebrug. De alternatieve route via de A2 en de A59 is 50 km langer.

De afsluiting voor het vrachtverkeer ontregelt daarmee logistieke processen en zorgt voor extra kosten. De kosten voor het omrijden worden door TLN en EVO geraamd op minimaal een half miljoen per dag. Vervolgkosten veroorzaakt door extra inzet van vrachtauto’s en filekosten zijn hier niet in meegenomen. Dus het werkelijke bedrag ligt veel hoger.

De gang van zaken laat zien, dat RWS de toestand van onze bruggen minder goed in het vizier heeft dan zou moeten, en dat is een kwalijke zaak.  Vooral omdat niet bekend is hoe lang deze afsluiting gaat duren. 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…