Autonoom rijden scheelt 90% ongevallen

Geplaatst door

Volgens een studie van het Duitse onderzoeksbureau Roland Berger zal het aantal ongevallen op de wegen met 90% afnemen wanneer op grote schaal autonoom rijden wordt ingevoerd. Ook personeelsproblemen en problemen met rij- en rusttijden zullen dan tot het verleden behoren.

Nu al beschikken moderne trucks over een reeks assistentiesystemen die de chauffeur ontlasten en hem helpen veiliger en zuiniger te rijden. Denk aan zelfstandig werkende remsystemen en een systeem dat de chauffeur helpt om zijn combinatie tussen de lijntjes te houden.

Autonoom rijdende trucks zullen zuiniger gaan rijden, verwacht wordt tot zes procent, meest door platooning. Grote sprongen in besparingen zijn mogelijk wanneer de truck echt autonoom rijdt en de rij- en rusttijdenwet overbodig wordt. Berger verwacht dat op de lange termijn trucks die lange afstanden hebben, geen chauffeur meer nodig zullen hebben.  Ook zullen dan de verzekeringskosten drastisch afnemen. De verwachting is dat het aantal ongevallen dan met negentig procent zal dalen ten opzichte van het huidige niveau.