Bad Oeynhausen wordt eindelijk ontsloten

Geplaatst door

De NOS meldt dat het bekende plaatsje middenin de Duitse A2 op weg van Nederland naar Berlijn, Bad Oeynhausen, wordt omzeild door een nieuw stuk snelweg. Tien jaar geleden werd de laatste boer onteigend en begon het werk aan een lus om het dorpje heen.

Morgen, donderdag 6 december, gaat de nieuwe lus open en zal Bad Oeynhausen als het ware een trauma van stilte oplopen. Vandaag rijden er dus voor het laatst 50.000 vrachtwagens door het dorpje, een flink deel daarvan met een Nederlands kenteken. De A2 is ook in het dorpje zelf een vierbaans weg, waarbij het verkeer met 50 km/h, geobserveerd door talrijke snelheidscamera's, van stoplicht naar stoplicht rolt.

 Maar dit is verleden tijd. De nieuwe weg gaat open, en kan het verkeer stoplichtvrij van Amsterdam naar Berlijn rijden. Geheel naar Duitse traditie heeft het verkeer de afgelopen tien jaar vòòr Bad Oeynhausen file gereden. In die tijd werd het nieuwe gedeelte op het oude aangesloten.

We zijn benieuwd welke metamorfose het dorpje zal ondergaan. De gebouwen op het betreffende oude deel zijn lelijk en verlopen. Het is of Bad Oeynhausen langs de doorgaande weg in de jaren zeventig is blijven hangen. Enkele tankstations, autodealers, restaurantjes en een sexclub ontsierden de doorgang. Wat zou er nu met het dorpje gebeuren?