Belgen sluiten parkings, chauffeurs de dupe

Geplaatst door

De problemen met zogenaamde ‘transmigranten’, ook wel gelukzoekers genoemd, zorgen bij onze Zuiderburen voor enorme problemen. De ene na de andere parkeerplaats richting de kust wordt afgesloten om te voorkomen dat mensen illegaal aan boord van de trucks klimmen. De chauffeurs worden daarvan de dupe, want op deze manier wordt hun de mogelijkheid ontnomen om aan de wettelijke rij- en rusttijden te voldoen.

Aan de E40 werd afgelopen week de parking in Wetteren gesloten na gewelddadige incidenten. Deze parking was de laatste voor de kust, alle parkings na Wetteren waren al gesloten voor vrachtverkeer. De sluiting betekent dat er nu over 200 kilometer geen enkele rustplaats meer te vinden is voor beroepschauffeurs. Het tekent het beleid, of het gebrek er aan. De problemen worden niet aangepakt maar de gevolgen er van worden bestreden. Dat daardoor een hele beroepsgroep in de problemen komt is duidelijk.

De hele problematiek rondom vluchtelingen die illegaal naar Engeland willen reizen betekent toch al een gigantische kostenpost voor de logistieke sector. Ook Nederland krijgt steeds vaker te maken met inklimmers. Naast de schade die ze veroorzaken om binnen te komen wordt de lading vaak ook afgekeurd als er indringers zijn betrapt. Hele ladingen levensmiddelen worden weggegooid omdat er menselijke ontlasting in aangetroffen wordt. De kosten daarvan lopen in de miljoenen.

Chauffeurs hebben soms te maken met extreem geweld. De trucks worden tot stilstand gebracht of opengebroken en dat leidt niet zelden tot gewelddadige confrontaties. Eénmaal in Engeland kun je als chauffeur worden veroordeeld als er illegalen in je voertuig worden aangetroffen. Schandalig, maar helaas zijn er ook chauffeurs die voor een paar duizend Euro illegalen meesmokkelen. Vorige week werd daar nog een Roemeense trucker voor veroordeeld.

Alles begon met het openstellen van de Europese binnengrenzen. Alles wat toen is nagelaten wordt nu, als het aan de EU ligt al in 2020 geregeld. Dan komt er volgens President Jean-Claude Junker van de EU namelijk een 10.000 man sterke Europese douane om de buitengrenzen van Fort Europa te verdedigen. Dat is een beetje aan de late kant, maar toch goed nieuws. Toch zal er op korte termijn ook echt wat moeten gebeuren want dit trekt de transportsector domweg niet.