België grijpt hard in bij weekendkampeerders

Geplaatst door

De Belgische arbeidsinspectie voegde afgelopen weekend de daad bij het woord. In Zeebrugge werd een parking bezocht waar 180 Roemenen en Bulgaren het lange pinksterweekend door brachten. De verlengde weekendrust van 45 uur mag niet in de cabine worden doorgebracht, maar de chauffeurs konden natuurlijk geen hotelrekening overleggen.

Het in de cabine doorbrengen van de weekendrust wordt gezien als een overtreding van de rij- en rusttijden met als gevolg een boete van 1800 Euro. En nu ze er toch waren keken de inspecteurs ook even verder. Er werden onder andere AdBlue delete units aangetroffen, en ook dat leidt tot zware boetes. Alles bij elkaar schreeft de politie voor 113.000 Euro aan boetes uit. Boetes die ter plekke geïnd werden, want niet betalen betekent inbeslagname van de truck. Dan is er dus kennelijk ineens wél geld! De trucks met sjoemelsoftware werden aan de ketting gelegd en drie chauffeurs die zich verzetten werden gearresteerd.

Het verbod op het doorbrengen van de verlengde weekendrust in de cabine is echter een groot probleem. Chauffeurs die 300 Euro per maand verdienen kunnen niet even bij Van der Valk aankloppen, en hun werkgevers betalen dat ook echt niet. Wel zouden Roemeense chauffeurs rond de 60 Euro per dag aan onkosten krijgen, maar die houden ze liever zelf op zak als aanvulling op hun karige loontje.

Daar komt nog het probleem bij van hoe de overheden dat voor zich zien. Met een taxi naar een hotel? En wie past er intussen op de truck en op de lading? De chauffeurs op deze foto heeft het dan ook aardig bekeken met zijn tentje.

Overigens heeft ook Duitsland gemeld het Belgische beleid te zullen volgen. Dat betekent dus dat het de komende tijd nog wat drukker wordt in de grensstreek, want wie het kan redden probeert Nederland te halen.