Bill Gates pleit voor robotbelasting

Geplaatst door

De geestelijk vader van Microsoft, Bill Gates, pleit voor een belasting op robots in de industriële productie en in de dienstensector. Hij zegt dat er binnen nu en twintig jaar miljoenen banen zullen verdwijnen. Daarmee noemde hij specifiek transport en logistiek. Dat meldt het Financieele Dagblad.

‘’Wanneer dit gebeurt, dan lopen overheden belastingen en sociale premies mis. Voormalig personeel heeft geen inkomsten meer en kan dus niets meer uitgeven. Om dat te ondervangen, zou een robot gelijk belast moeten worden als een werknemer met een jaarsalaris van 50.000 dollar,’’ aldus Gates.

Uit een rapport van McKinsey blijkt dat gevreesd moet worden, dat rond het jaar 2055, voor de meeste lezers hier is dat ver na de pensioendatum, de helft van het werkend personeel niet meer nodig zal zijn. Om die reden pleiten Gates en andere grote technologiebedrijven, voor een basisinkomen, zeg maar een uitkering voor langdurig werklozen. In Frankrijk en in Nederland wordt hier ook al over gedacht, in Finland is het al uitgeprobeerd.

Tegelijkertijd pleit Gates ervoor dat banen waarvoor geen personeel is te vinden, veel meer aandacht zouden moeten krijgen. Daar zou ook al robotbelasting heen moeten. Hij denkt dan aan begeleidingswerk voor jongeren en voor ouderen, de in ons land zo veel besproken ouderenzorg.

Gates kijkt dus ver vooruit. Voorlopig zullen we de eerstkomende tien jaar nog tal van chauffeurs nodig hebben, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en ook in Amerika en Canada. Maar dat er zo over de toekomst wordt nagedacht, kan allerminst kwaad.