Britse files zijn een voorteken voor Brexit

Blog
23-12-2020 | Door Tim de Jong

De huidige corona- en file-ellende bij de Britten zijn nog maar een voorproefje op wat chauffeurs die op het Verenigd Koninkrijk rijden, te wachten staat. Al vier jaar weten de Britten dat ze de EU gaan verlaten maar parkeerplaatsen zijn niet klaar en IT-systemen om de tsunami van vrachtbrieven te verwerken die volgende week op gang komt, zijn nog in opbouw. Deal of no-deal maakt hierbij niet uit.

Dat we nog een half jaar op de Eurovergunning naar de Britse eilanden mogen rijden neemt niet weg dat Brexit een onvoorstelbare chaos is die de Britten met een beetje realiteitszin hadden kunnen voorkomen. Maar als het de Britten tijdens Brexit aan één ding ontbrak, dan wel realiteitszin. De overheersende stemming is steeds een misplaatste arrogantie geweest: Wij vertrekken uit de EU, en als je hier spullen wil leveren, zoek het dan maar lekker uit. Spullen waarvan ze zelf afhankelijk zijn, blijkt wel uit het hamstergedrag van de afgelopen dagen.

Veel bedrijven openden dus een vestiging in het Verenigd Koninkrijk en andere bedrijven regelden hun overtocht met collega’s aan de overkant, zodat alleen trailers overgezet hoeven te worden. Die onbegeleide trailers vormen overigens het merendeel van de vracht die tussen het Europese continent en Groot Brittannië heen en weer gaat.

Ook al gaat de Franse grens vandaag weer open is de grote vraag: Hoe moet dat straks wanneer iedereen papieren komt maken? Parkeergelegenheden bij Calais en in Nederlandse havens zijn al lang klaar, maar aan de overkant nog niet. Wen er dus aan dat zeker de komende maand, januari 2021, het nog een hele klus wordt om bijvoorbeeld snel en vlot vers fruit en groente te lossen op Britse groentemarkten. Vorig jaar maakten we een reportage inclusief filmpje over zo’n nachtelijke trip, toen alles nog ‘gewoon’ goed ging. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor dat verhaal! 

Tim de Jong

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…