Britten controleren met witte Actros

Geplaatst door

In Engeland heeft de politie drie witte, onopvallende Mercedes Actros trekkers aangeschaft. Daarmee wil men handhaven op gevaarlijk rijgedrag, melden onze Britse collega's.

De Britse politie had tot dusverre één truck om te controleren op gevaarlijk rijgedrag. Binnen twee jaar tijd wist de politie hiermee 4.000 chauffeurs te betrappen.  De baas van de politie stelt: "Let wel, de overgrote meerderheid van de truckchauffeurs rijdt veilig en verantwoord. Maar er is een groepje dat onveilige rijgewoonten heeft en een enkeling houdt zich domweg niet aan de wet. Ons doel met deze surveillancetrucks is om de veiligheid voor iedereen te verbeteren."

Mobieltje

Tweederde van de overtredingen betreft het bedienen van een mobiele telefoon tijdens het rijden.  De politie in Cornwall hield zelfs een chauffeur aan die in een uur tijd tien berichten had verstuurd terwijl hij reed.  In Surrey betrapte de politie een chauffeur die tandpasta op zijn tandborstel probeerde te doen tijdens het rijden. In de Midlands betrapte de Actros rijdende politie een chauffeur die met zijn knieën zat te sturen, terwijl hij zat te lunchen en ook nog zijn mobieltje bediende.

De trucks zijn uitgerust met groothoekcamera's, en hebben geen snelheidsbegrenzer. Ze hebben zwaailichten mocht er onverhoeds op de plek van een calamiteit assistentie nodig zijn. 

Hogere boetes

Chauffeurs die in Groot Brittannië betrapt worden, dus niet alleen in Engeland, moeten hun boetes ter plekke voldoen. Die boetes zijn flink duurder. Een overtreding van de rij- en rusttijden kost 340 euro en vijf van zulke overtredingen binnen 28 dagen kosten 1700 euro.