Britten lijden onder instortende export, hoge tarieven en stille havens

Blog
03-03-2021 | Door Tim de Jong

Britse vlees- en visverwerkers zien hun lading verpieteren in exporthavens omdat de Britten te weinig douaniers in dienst hebben. De Britten wilden geen vrij verkeer meer van goederen en personen, maar verslikken zich in de rompslomp waar ze zelf voor gestemd hebben.

De gevolgen zijn groot. De helft van alle buitenlandse trucks die het eiland weer willen verlaten, moet noodgedwongen leeg terug. Het alternatief is wachten op havenkades of er wellicht nog een ladinkje valt te scoren, maar dat is natuurlijk geen sluitend businessmodel. Het gevolg zal zijn dat steeds meer transportbedrijven kiezen voor onbegeleide trailers of voor een vestiging in het Verenigd Koninkrijk. Optie drie is om niet meer op Britse bestemmingen te rijden.

Hogere tarieven

Het gevolg daarvan is dat ritten naar de Britse eilanden duurder worden. Op die manier wentelen vervoerders de onzekerheid over een mogelijke retourlading deels af op hun klanten. De Britse TLN, de RHA, is gefrustreerd over de gang van zaken. Zij zijn niet de enige. Ook de vertegenwoordigers van de vis- en vleesbranches vinden het niet kunnen dat de Britse regering hun eigen ondernemers het zo moeilijk maakt met exportdocumenten BTW en andere tarieven. Bedrijven die gewend waren lekker vlot naar andere Europese landen te exporteren, lopen nu ineens tegen hoge kosten aan. Dit leidt er weer toe dat die Britse bedrijven vestigingen opzetten in landen zoals Nederland. Ongetwijfeld levert dit ons land meer banen op.  Volgens de Britse krant The Guardian krijgen Nederlandse logistieke bedrijven veel verzoeken van Britse bedrijven om te helpen om een efficiënte export naar Europa op te zetten. Al zeker 500 Britse bedrijven zouden zo’n verzoek hebben gedaan. Dus met die retourlading zou het dan op termijn weer goed moeten komen, maar dan moeten de Britten echt veel meer douaniers aanstellen. 

Te rustige havens

Aan de oostkant van Engeland bevinden zich havens waar dagelijks veel Ierse trucks aan kwamen, op weg naar het Europese vasteland. Maar in sommige havens zijn de activiteiten gehalveerd, doordat Ierse transportbedrijven gebruik maken van nieuwe ferrydiensten rechtstreeks naar Frankrijk.

Zo keert de praktijk van de Brexit zich in vele opzichten tegen wat de voor-stemmers voor ogen hadden. Hogere kosten voor eigen bedrijven, minder werk, meer frustratie.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…