Britten lijken te ontwaken uit Brexit-roes

Geplaatst door

Nu de even clowneske als halsstarrige Boris Johnson is benoemd tot premier van Groot Brittannië, lijken sommige Britten te ontwaken uit hun Brexit-roes en plotseling te beseffen dat de bevolking op het punt staat serieus honger te gaan lijden indien het komt tot een harde Brexit. Johnson maakt er geen geheim van een harde uittreding uit de EU te willen.

De topman van supermarktketen Sainsbury’s legde op BBC Newsnight uit dat er in heel Groot Brittannië voor niet langer dan tien dagen vers voedsel te vinden is. “Natuurlijk is er daarnaast een voorraad ingevroren voedsel en langer houdbaar voedsel.” Maar zijn punt is dat bij een harde Brexit de schappen van de Britse supermarkten binnen een week zullen zijn en voorlopig blijven. “Ons verse voedsel importeren we uit de EU”, zegt de man onomwonden.

Uit andere bronnen blijkt dat de Britten nog niks hebben gedaan aan hun douane-apparaat. Er zijn niet meer douaniers aangenomen, er is, zoals mij feitelijk ook al was verteld door bedrijven die veel op Engeland rijden, nog helemaal niks geregeld. “Dat willen ze pas gaan doen als de uit de EU zijn.”

Vandaag betoont TLN  zich zorgelijk over de ‘mogelijke’ toename van ‘inklimmers’ in trucks die richting de Britse eilanden rijden. “Er zijn een aantal hotspots in Nederland waar dit veel gebeurt, bijvoorbeeld langs de A16, A15 en A12. We zien dat de problematiek zich steeds meer verplaatst naar andere plekken in het land, omdat het havengebied van Rotterdam strenger gecontroleerd wordt”, aldus Martijn Vonk van TLN.

TLN is bang dat een harde Brexit een extra stroom inklimmers bij Hoek van Holland op gang brengt, omdat de doorlooptijden bij de haven en de ferries voor vrachtwagens langer worden. Dat biedt inklimmers uitgelezen mogelijkheden, zegt TLN dat hoopt dat er meer beveiligde parkeerplaatsen voor trucks in ons land komen.  

Tim de Jong