Cabinekamperen binnenkort verboden?

Blog
06-03-2017 | Door Iep van der Meer

De Duitse politiek wil het langdurig kamperen in truckcabines verbieden. Dat wil zeggen, de weekendrust van 24 uur en de verlengde weekendrust. Nu is dat volgens mij al verboden in Duitsland, maar de politiek wil dat nog wat aanscherpen. Dat willen ze doen door te stellen dat de rusttijd in de cabine niet meer geldt in de toekomst. Dat betekent dus automatisch een overtreding van het rijtijdenbesluit.

Reden hiervoor is dat de Duitsers van mening zijn dat uitrusten in de slaapcabine van een truck niet goed mogelijk is. Volgens de politici kan een chauffeur niet goed herstellen van een week werk als hij gedwongen in zijn cabine moet bivakkeren. Dat brengt niet alleen zijn eigen gezondheid in gevaar, maar ook de verkeersveiligheid.

Welnu, hier zijn een paar dingetjes die me best lastig lijken. Hoe moet de controlerend ambtenaar zien of het weekend in de truck is doorgebracht? Afgezien van het op heterdaad betrappen op de parking lijkt me dat erg lastig. Als de chauffeur vertelt dat hij het hele weekend bij een vriendin heeft geslapen dan is dat lastig na te gaan. Bovendien is dat dermate privacy gevoelig dat hij dat niet hoeft te bewijzen. Ze kan immers wel getrouwd zijn of zo..

Toch hebben die politici wel een punt. Ik heb wel eens eerder geschreven dat het eigenlijk schandalig is hoe chauffeurs in hun kleine Europese cabines gedwongen worden te overnachten. Zelfs de grootste Super- Giga- Globetrotter of Topline cabines op de markt zijn eigenlijk maar hele schamele en veel te krappe onderkomens. Je kunt amper de benen strekken en zelfs de meest elementaire voorzieningen als een wasbakje en een toilet zijn er niet. Als je dat vergelijkt met een simpele caravan die je twee keer per jaar gebruikt, daar zit dat allemaal wél in. En toch vinden we het normaal dat we naast de auto staan te pissen en de tanden poetsen met een fles water. 

Kortom, dat verbod om de weekendrust door te brengen in de truck is zo gek nog niet, al blijft het de grote vraag hoe je dat moet handhaven.

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…