Calais vandaag maar even mijden..

Geplaatst door

In Frankrijk lopen de gemoederen weer hoog op rond Calais. Eerder dit jaar werd het illegale kamp voor gelukzoekers genaamd 'The Jungle' al ontruimd maar inmiddels is het weer dagelijks raak. 

De Franse regering plaatste container woningen voor de asielzoekers met een capaciteit van 1500 mensen. Dat bleek niet helemaal genoeg te zijn want er wonen naar schatting rond de 10.000 vluchtelingen in het kampement. De problemen zijn niet nieuw. Eigenlijk is het al vanaf de opening van de tunnel raak daar in Calais maar de laatste tijd wordt het steeds erger. Chauffeurs worden gedwongen om te stoppen en hun trucks worden belaagd met stenen, stalen staven en vuurwerk. De laatste tijd worden er echter ook toeristen gemolesteerd en daar wil de pers nog wel voor uitrukken. Zelf kreeg de verzamelde pers inmiddels ook al te maken met de vriendelijke ontvangst van de bewoners uit de Jungle en de verontwaardiging is groot.

Vandaag lijkt het weer eens te escaleren. Grote konvooien met trucks en landbouwtrekkers zijn onderweg naar de Jungle en ook de Franse ordetroepen zijn al uitgerukt. De verzamelde truckers en boeren zouden over willen gaan tot het blokkeren van Calais, en dan met name de Jungle. Er staan inmiddels forse files op de E25 richting Duinkerken en het advies is om Calais vandaag maar even te mijden. TLN heeft begrip voor de grote frustratie van de actievoerders maar is principieel tegen blokkade acties. Wel heeft de organisatie een brief geschreven naar de Franse Premier Valls.

Of het schrijven van brieven enig effect heeft is te betwijfelen maar getuige de foto's die we op Facebook vonden hebben sommigen wat minder diplomatieke bedoelingen. Nu maar hopen dat het niet al te erg uit de hand loopt want dat het escaleert is op voorhand al duidelijk. Maar goed, dat is eigenlijk niks nieuws want het escaleert al jarenlang, iedere nacht weer..