Canada zoekt 52.000 chauffeurs

Geplaatst door

Op korte termijn ontstaat er in Canada een tekort van 52.000 chauffeurs, melden Canadese media. De generatie babyboomers gaat zachtjes an met pensioen, waardoor het genoemde aantal chauffeurs de komende vier jaar nieuw zou moeten instromen. Of dit ook gaat gebeuren is maar zeer de vraag.

Bovendien kampen de Canadezen ermee dat jonge chauffeurs er soms na een maand al compleet doorheen zitten. Werkweken van zeventig uur, werkdagen van twaalf uur en dat alles voor een jaarsalaris van 42.500 dollar is allemaal niet wat de jongere zich van het leven voorstelt, zeggen Canadese ondernemers. Vaak rijden de Canadezen naar bestemmingen in de VS waardoor ze lang onderweg zijn, zeker wanneer het om meerdere vrachten gaat.

Het bericht uit de Canadezen media eindigt ermee dat een professor met het idee komt om chauffeurs wellicht eens wat beter te gaan betalen. Aangezien een soortgelijk aantal chauffeurs straks in Nederland nodig is, zou dit een extra reden zijn om è eens goed naar de CAO te kijken. Het lijkt in elk geval duidelijk te worden waarom er zoveel aandacht is van bedrijven en overheden is voor platooning. Landen als Canada en de VS lijken me in elk geval bijzonder geschikt voor platooning, ook met LZV.