CAO-overleg: FNV beklaagt zich over werkgevers

Geplaatst door

Vakbond FNV heeft geen goed woord over voor de werkgevers na de eerste overlegronde die moet leiden tot een nieuwe CAO.

“Ondanks dat het goed gaat en de werknemers in deze vitale sector zelfs meer uren dan ooit werken, willen de werkgevers daar niets tegenover stellen”, zegt FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen.

“Wij gaan nu met onze achterban in gesprek over mogelijke verdere stappen. De medewerkers in de sector hebben na het uitbreken van de coronapandemie meteen hun verantwoordelijkheid genomen.” Dijkhuizen: “Op ons initiatief is bij de start van coronapandemie in maart gesproken over de ontstane situatie. Daarop hebben onze leden ingestemd de cao van 2019 ongewijzigd te laten doorlopen tot aan het einde van dit jaar.”

Sector groeit

Na de lockdown blijkt dat de transportsector groeit. Dijkhuizen: “De activiteiten pakketbezorging en de distributie voor de supermarkten zijn enorm gestegen. De werknemers werken juist extra veel uren en dat onder moeilijke omstandigheden. Nu willen de werkgevers niet alleen niets doen aan het loon, zelfs geen inflatiecorrectie, maar ook geen afspraken maken over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Daar gaan we niet mee akkoord,” aldus de bond.

Komen cabines niet uit

De chauffeurs komen door corona hun cabines niet meer uit. Dijkhuizen: “Ze mogen nergens meer binnen eten, zelfs een sanitaire stop zit er niet in. Belangrijker is dan dat het in de cabine goed geregeld is. Zo is het nu afhankelijk van je werkgever of je een standkachel of een airco in je cabine hebt, dat moet gewoon de standaard zijn.” De werkgevers willen daarnaast ook het pensioenakkoord, dat zij ook ondertekenden, niet uitvoeren, zegt de bond.