Celstraf voor smartphonegebruik?

Geplaatst door

Justitie wil strenger kunnen optreden tegen het gebruik van smartphones achter het stuur. Dat is ook hard nodig, want telefoongebruik leidt inmiddels tot meer verkeersslachtoffers dan alcohol. Een nieuw wetsvoorstel moet het begrip ‘roekeloosheid’ opnieuw definiëren en daar zouden ‘Appen’ en andere toepassingen van een mobiele telefoon ook onder moeten vallen tijdens het rijden. Veilig Verkeer Nederland wil dat het gebruik van een mobieltje onder het rijden voortaan ook net zo zwaar bestraft wordt als alcoholgebruik. Dat betekent dus niet alleen een stevige boete maar mogelijk zelfs celstraffen.

Het gebruik van mobiele telefoons en andere afleidende apparatuur aan boord is een gigantisch probleem en daar moet wat aan gedaan worden. Het gebruik van de telefoon om te appen, mailen of social-media te checken is voor veel automobilisten al zo ingesleten in de gewoontes dat het lastig zal zijn om dit terug te dringen. Toezicht vanuit campers en met camera’s helpt, maar dit gedrag uitroeien lijkt inmiddels al niet meer mogelijk. Kijk vanuit je cabine maar eens in al die personenauto’s. Je ziet meer mensen met hun mobieltje bezig dan dat je nog iemand ziet roken in een auto. Wist je trouwens dat je dat roken achter het stuur binnen de bebouwde kom ook strafbaar is? Maar dat ter zijde.

De boetes in ons land zijn al enorm in vergelijking tot het buitenland maar zelfs dat helpt niet. Of dreigen met gevangenisstraf wel helpt is dan ook maar de vraag. Als dat consequent wordt toegepast dan voorzie ik gouden tijden voor de bouwsector om celblokken bij te bouwen.

Het tegengaan van telefoongebruik kan volgens mij maar op één manier, namelijk met keiharde campagnes die laten zien waar het toe leidt. Iedere dag weer. Die campagnes bestaan ook gewoon, maar daar durfde de overheid tot dusverre niet aan. Met alle trieste gevolgen van dien.