Chaos aan Duits - Tsjechische grenzen

Geplaatst door

Gisteren riepen IRU en TLN al op om de Europese binnengrenzen open te houden voor beroepsgoederenvervoer. In Duitsland zijn inmiddels kilometers lange files ontstaan voor de grenzen met Tsjechië. Chauffeurs moeten urenlang in de kou staan om aan een covid test te komen en die situatie duurt nog steeds voort.

Na tientallen kilometers file en aansluiten moesten chauffeurs urenlang in zware sneeuwval bij temperaturen tot min tien buiten in de rij staan voor een test. Inmiddels zijn de temperaturen wat behagelijker aan de Oostgrenzen, maar het blijft koud en nat en dan is urenlang in de rij staan geen pretje. Die rijen ontstaan doordat de autoriteiten een negatieve corona test eisen die niet ouder is dan 48 uur. Dat is voor chauffeurs vrij lastig of zelfs onmogelijk. De enige optie is om ter plekke tests af te nemen, en dat veroorzaakt heel veel vertraging.

De chauffeurs en automobilisten zijn hierdoor gedwongen om onder barre omstandigheden buiten in de rij aan te sluiten. De Europese transportorganisaties zoals TLN en de IRU maanden de Europese commissie gisteren al tot actie om het vrij verkeer van goederen binnen Europa te garanderen. Het oponthoud zorgt nu al voor een ernstige verstoring van de goederenstromen doordat levensmiddelen en grondstoffen niet op tijd aankomen. De IRU voert als argument aan dat chauffeurs normaal gesproken vrijwel geen risico lopen op besmetting omdat ze alleen in hun truck zitten en vrijwel geen contact hebben met andere mensen. De gigantische wachtrijen die nu ontstaan, zorgen er juist voor dat groepsvorming en contact met anderen ontstaat en dat dient voorkomen te worden.

Bron en foto's: Odťahová služba SosTeam Slovakia