'Chauffeurs bij WalMart richting jaarsalaris van $ 90.000'

Geplaatst door

Het tekort aan chauffeurs leidt er in de VS toe dat de inkomens van de vele eigenrijders flink stijgen. Bij retailreus WalMart kan het chauffeurssalaris inmiddels oplopen tot bijna 90.000 dollar per jaar.

Onlangs verhoogde WalMart de kilometersprijs, waardoor veel eigenrijders die voor de keten rijden, op jaarbasis op 87.500 dollar uit kunnen komen. Dat is omgerekend 76.452 euro.  WalMart neemt alleen chauffeurs aan die 30 maanden ervaring hebben en die zeker drie jaar schadevrij hebben gereden.

Onafhankelijke bronnen in de VS bevestigen dat het gemiddelde salaris voor de truckchauffeur veel hoger is dan wat de staat zelf denkt. Economische Zaken in Washington gaat uit van een gemiddelde van 42.000 dollar, maar de werkelijkheid ligt inmiddels bij 74.000 dollar. WalMart is dus een positieve uitzondering. Het bedrijf nam het afgelopen jaar 1400 nieuwe chauffeurs in dienst. Dit jaar verwacht WalMart weer enkele honderden chauffeurs te zullen aanstellen. Sinds 2014 zijn de chauffeurslonen in de VS met gemiddeld minimaal 14% gestegen.

De hoofdoorzaak van het tekort aan chauffeurs ligt in de sterk gestegen internet-inkopen in de VS. De Amerikaanse TLN verwacht dat de werkgelegenheid de komende jaren verder met minimaal 6% zal stijgen. Dus het einde van de loonstijging is nog niet in zicht.