Chauffeurstekort groeit bij oosterburen

Geplaatst door

In Nordrhein Westfalen, zeg maar onze Duitse buurstaat, is het tekort aan chauffeurs verder opgelopen. Er zijn in deze deelstaat, die qua inwonertal ongeveer even groot is als Nederland, 3700 chauffeursvacatures. Dat is duidelijk meer dan de afgelopen jaren, becijferen Duitse instanties.

Vermoed wordt, dat die 3700 nog aan de magere kant is, en dat er eigenlijk vier keer zo veel chauffeurs nodig zijn. "Transportbedrijven zijn ermee gestopt, om te melden hoeveel chauffeurs ze eigenlijk nodig hebben, zegt een betrokkene.  "Niet alleen hier, maar ook in andere provincies."

In Nordrhein Westfalen zijn ondanks alles wel meer chauffeurs aan het werk, maar dit is onvoldoende om de groeiende vraag naar vakkrachten te kunnen bijhouden. De ietwat gegroeide instroom van chauffeurs wordt veroorzaakt door allochtone Duitsers die zo aan werk worden geholpen. 

Druk(te)

Een betrokkene  zegt nooit zoveel druk te hebben ervaren in d branche. "Chauffeurs bouwen in razend tempo overuren op, overal wordt gezocht naar charters en vaak worden rij opdrachten doorgegeven aan derden die wel nog wat weg kunnen rijden.  Het effect van goedkoop rijdende Oost Europese bedrijven die opdrachten wegkapen voor de neus van Duitse vervoerders, is gering. Duitse trucks legden even veel beladen kilometers af als voorheen.

Volgens de Duitsers moet het ergste nog komen, wat het chauffeurstekort betreft. Twee jaar geleden was 28% van de  555.000 Duitse chauffeurs ouder dan 55 jaar. Het aandeel dat jonger is dan 25 bedraagt 2,5%.