CNV: Geen standairco? Boek een Hotel

Geplaatst door

Na alle ophef over chauffeurs die in bloedhete cabines hun rust moeten zien te vinden en een, volgens TLN onjuiste quote waarin gesteld wordt dat chauffeurs vaak in een hotel slapen komt nu het CNV met een boodschap. Heb je geen standairco? Boek dan een hotel en stuur de rekening naar je baas!

,,Een chauffeur die niet goed kan uitrusten is een gevaar op de weg’’ aldus Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. Volgens hem is er al langer gesteggel over de arbeidsomstandigheden in de cabine. Zo komt er een onderzoek naar wat de minimale afmetingen zijn voor een overnachting, maar ook over geluidsoverlast door koelmotoren en de klimaatbeheersing. De uitkomsten van dat onderzoek worden in september gepresenteerd. BIGtruck is erg benieuwd of dat bijvoorbeeld het einde betekent voor de veel te kleine cabines van sommige autotransporters. Het is met name die categorie waar Van Rijssel zich ernstig zorgen over baart.

Met zijn opmerkingen neemt Van Rijssel alvast een voorschotje op de uitkomst van het onderzoek. ,,Een werkgever die geen geld over heeft voor een standkachel of een standairco neemt daarmee onverantwoorde risico’s. Tegen chauffeurs die in zo’n snikhete cabine moeten overnachten zeg ik dan ook: Ga maar naar een hotel en stuur je baas de rekening. Je mag als chauffeur namelijk gewoon weigeren om in je cabine te slapen. Dat recht heb je’’ aldus Van Rijssel.

De vakbondsman verwacht dat de resultaten van het onderzoek zal leiden tot nieuwe afspraken in de transportsector. Zo stelt hij dat er in de arbocatalogus voorwaarden gesteld gaan worden. Voorlopig roept het CNV chauffeurs op om hun ervaringen met de hitte te delen op het online platform ‘De Achterban’ van die club. Je mag dat uiteraard ook gewoon doen op onze BIGtruck facebook pagina.