DAF voorzichtig over herstel truckmarkt in 2021

Geplaatst door

Zoals gewoonlijk is Paccar erg snel met een persbericht over de resultaten over het afgelopen jaar. Daarin valt op dat de Europese truckmarkt inderdaad met een derde is gekrompen, maar ook dat Paccar weinig optimistisch is over krachtig marktherstel in 2021.

Voor de pandemie werden er in Europa rond de 300.000 trucks verkocht in de klasse boven zestien ton. Het afgelopen jaar was dit volgens Paccar en DAF nog maar 230.500 stuks. De hoop op een snel en krachtig herstel van de markt lijkt vervlogen: voor dit jaar rekenen de marketeers van de truckfabrikant op een marktomvang van 250.000 tot 280.000 trucks. Het marktaandeel van DAF schommelt dan evenals de afgelopen jaren rond de 16,3 procent. 

De inkomsten van de Paccar-groep zijn in het vierde kwartaal van 2020 met ruwweg een kwart gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2019. Over het hele jaar 2020 kwam er bijna zeven miljard dollar minder binnen bij Paccar dan een jaar eerder.

Initiatieven

Opvallend is dat Paccar tal van initiatieven noemt, die mooi samenvatten wat er in de truckwereld gaande is. Zo is DAF druk doende om elektrisch aangedreven versies te introduceren en kondigt Paccar andermaal de samenwerking aan met Aurora, om autonome trucktechniek te ontwikkelen.

Bij de foto: Meer over deze schitterende DAF XF vol airbrush lees je hier!