Dakar 2022: Het podium kleurt volledig Kamaz blauw

Geplaatst door

De Dakar 2022 is geëindigd met een voor de Nederlanders teleurstellend resultaat. Het complete podium kleurt namelijk Kamaz blauw en zelfs de vierde plaats is voor het Russische team. Beste Nederlanders werd Janus van Kasteren op een vijfde plaats.

Ondanks de Russische overmacht is er toch wel degelijk een mooi Nederlands resultaat, want naast vier Russen en een Tsjech eindigden er maar liefst vijf Nederlanders in de top tien. Naast Janus van Kasteren op 5 eindigde Martin van den Brink op een 6e plaats, de Tsjech Martin Macik werd 7e, gevolgd door Vick Versteijnen, Richard de Groot en Mitchel van den Brink. Dat is alles bij elkaar een fantastische prestatie van Team De Rooy want alle vier de Iveco’s eindigden in de top tien. Overigens rijden ook Martin Macik en Richard de Groot van het Firemen Dakar Team met een Iveco Powerstar, en daarmee staan er dus maar liefst zes van deze trucks in de top tien! Dat is voor Iveco een fantastische prestatie.

Andere Nederlanders die de rally uit reden zijn Ben van de Laar (11), Kees Koolen (13), Pascal de Baar (14), Egbert Wingens (17), Ben de Groot(18), William de Groot (23) en Gerrit Zuurmond (25). Gert Huzink en Maurik van den Heuvel haalden de finish niet doordat ze beide hun truck onherstelbaar kapot reden.

Alles bij elkaar was het een prachtige rally die weer veel fraaie beelden opleverde, maar de dominantie van het professionele Kamaz team bederft de pret. Van een sport is eigenlijk geen sprake meer met dit soort verschillen. Janus van Kasteren, beste niet Kamaz rijder, eindigde op maar liefst 3 uur en 8 minuten achter de winnaar en daarmee is het niveauverschil tussen de ‘amateurteams’ en de professionals eigenlijk te groot om nog van een faire wedstrijd te spreken.