Blog
15-03-2016 | Door Iep van der Meer

Het is ook altijd wat met die Fransen. In calais kijken ze al jaren de andere kant op en intussen gaat het chauffeurtje pesten gewoon door.

Eigenlijk begint het al in België waar de Gendarmerie volstrekt onzinnige bekeuringen op weet te leggen voor kleine overtredingen met betrekking tot de rijtijden. Bedieningsfouten worden steevast als fraude aangemerkt en de bekeuringen die uitgedeeld worden zijn echt volstrekt buitenproportioneel.

Nu hebben de Fransozen weer wat nieuws bedacht om de staatskas te spekken over de rug van hard werkende chauffeurs. Dubbel bemande vrachtwagens mogen zich sinds kort verheugen op extra aandacht van de Franse politie want daarvoor hebben ze eigenhandig nieuwe regeltjes bedacht. Natuurlijk kan dat helemaal niet, maar het gaat hier om een foute intrepetatie van Europese regels.

Het gaat er om dat je volgens de Fransen met een dubbele bemanning na 4,5 uur rijden drie kwartier rust zou moeten maken. Die rust mag echter op de bijrijdersstoel genoten worden als beschikbaarheidstijd. 'Niks mee te maken, betalen' is het antwoord van de Fransozen daarop. Boetes van meer dan 10.000 Euro zijn het gevolg.

Dit kan natuurlijk helemaal niet, want dat is gewoon keurig geregeld, check deze link maar eens naar de ">officiele ILT website. Onder 'Dubbel bemand' vind je de enige juiste uitleg over dit probleem.

Maar goed, tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit helaas een enorm verschil, vooral als er Fransozen in het spel zijn. Persoonlijk zou ik als Fransman mijn ogen uit de kop schamen als je ziet hoe hardwerkende chauffeurs worden lastig gevallen en bedreigd rond Calais terwijl ze verderop gewoon doorgaan met het chauffeurtjepesten. TLN is er al weer druk mee om de schade te beperken.

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…