De zegeningen van de Connected Truck

Blog
29-06-2016 | Door Iep van der Meer

Tijdens de IAA persconferentie van de VDA die vorige week gehouden werd in Frankfurt was de industrie het aardig eens. De topmannen van de grote merken Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen (Scania en MAN), Volvo (Volvo en Renault Trucks) en Iveco kondigden gezamenlijk aan dat de rendementen in het wegtransport tot ongekende hoogte zullen stijgen in de toekomst. En voor de oplettende lezer, het merk DAF was eigenlijk als enige niet vertegenwoordigd bij deze persconferentie.

Volgens de topmannen van de truckproducenten kan de wegvervoersbranche in Europa tot 2025 een productiviteitsverbetering van maar liefst 25% tegemoet zien. VW-topman Andreas Renschler (ex Daimler) spreekt van een 'radicale transformatie' van de transportwereld. Dat is nogal wat, 25%. Zijn we dan al die jaren zo vreselijk dom bezig geweest als transportbranche?

Volgens de geleerden zullen verschillende ontwikkelingen de kostenstructuur van het transportbedrijf in de toekomst drastisch veranderen. Het magische woord is de ‘Connected truck.’ Dat is een truck die communiceert met alles en iedereen er omheen. Dat wil zeggen dat de werkplaats live meekijkt naar het slijtagepatroon, de wagenparkbeheerder ziet of jij het wel goed doet allemaal en de klant ziet waar zijn spulletjes blijven. Of in welke file ze staan natuurlijk.. Tegelijkertijd kan de leverancier of de leasemaatschappij ook mooi meekijken wat je precies allemaal uitspookt met je truck. Gezien de manipulatie met tachografen is dat mooi meegenomen. Dat heeft namelijk ernstige consequenties voor leasetarieven, onderhoudschema's en de restwaarde. Logisch dus dat de industrie maar wat graag een vinger aan de pols houdt..

Dankzij deze connected trucks en de juiste analyse van de datastroom die dit oplevert  zullen vervoerders hun efficiency zeker met een kwart kunnen verbeteren volgens de industrie. En ja, dat is nog gewoon met een chauffeur die de auto zelf bestuurt en dit is nog zonder het effect van een mogelijke Europese LZV invoering. Als dat ook nog eens zou gebeuren dan schieten de rendementen nog verder door in de plus, aldus de bijzonder opgewekte Captains of truckindustrie.

Bedrijven kunnen wanneer ze de juiste data hebben, veel beter plannen en beslissen inzake de inzet van hun voertuigen en de belading ervan. Om dat te bereiken moeten wagenparken in een digitale omgeving opgenomen worden, waardoor veel sneller en beter zichtbaar wordt waar ze op elk moment zijn, hoe ze beladen zijn en waar ze naartoe gaan. Informatie waar de concurrent overigens ook met grote belangstelling naar kijkt want het optimaliseren van de beladingsgraad betekent samenwerken en dat is nou juist iets waar de meeste vervoerders niet op zitten te wachten. 

Verder worden volgens de industrie de wachttijden worden verkort, en wanneer de truckindustrie de juiste infrastructuur levert kunnen gegevens snel en veilig in een cloud worden opgeslagen en weer opgeroepen. MAN verwacht overigens dat vanaf 2017, elke nieuwe truck die het bouwt, connected de weg op zal gaan. Voor Scania geldt hetzelfde en ook Mercedes-Benz en Volvo zijn druk bezig.

Tot zover de fantastische scenario’s die de industrie ons voorrekent in een poging om nog meer elektronica aan boord van een truck te installeren. Maar gaat dit ook echt zo werken? En gaat de vervoerder dan ook eindelijk geld verdienen? Welnee, de prachtige hoge rendementen worden immers zoals altijd meteen teruggevorderd door de grote opdrachtgevers. Nog nooit zijn we er in geslaagd om een fatsoenlijke boterham te verdienen als sector. Als het ook maar dreigt te gebeuren dat er een beetje rendement ontstaat dan kan iemand anders meteen veel goedkoper rijden. De enige profiteurs van al deze efficiency moet je dan ook zoeken onder de grote verladers en opdrachtgevers. Enig belang heeft de auto-industrie daar overigens zelf ook bij want vergeet niet dat de automotive industrie in Europa één van de grootste opdrachtgevers is voor de logistiek in Europa.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…