Defensie bestelt nog eens 800 Scania trucks

Geplaatst door

Scania Production Zwolle is gestart met de uitlevering van de Scania Gryphus 8x8 voertuigen aan Defensie. Na de eerste 6x6 series is nu dan de beurt aan de operationele uitvoering die in overgrote mate de logistieke ruggengraat van Defensie gaat vormen. Inmiddels heeft Defensie ook gebruik gemaakt van de optie om de totale order uit te breiden. De oorspronkelijke order is verhoogd met nog eens 810 extra voertuigen tot 2.847 Gryphus trucks. Hiermee is de grootste defensieorder in de geschiedenis van Scania nog verder gegroeid. Scania Production Zwolle staat ook in voor de productie van deze uitbreiding.

Net als alle eerder geproduceerde Gryphus trucks worden ook deze eerste 8x8’s afgeleverd bij MatlogCo/DUO in de Majoor Mulder kazerne in Stroe. Hier worden alle voertuigen samengevoegd met de extra equipment voordat zij worden uitgeleverd aan de diverse eenheden bij de krijgsonderdelen.

Meteen inzetbaar 

De uitgifte van de nieuwe Gryphus trucks bij de Defensie Uitleen Organisatie (DUO) in Stroe verloopt via een strak geregisseerd proces. Elke eenheid krijgt een slot toegewezen waarbinnen de oude vrachtwagens worden omgeruild. De planning is volledig gericht op de aflevering van complete systemen – bijvoorbeeld een truck inclusief aggregaat en een werkplaatscontainer – zodat de nieuwe voertuigen direct volledig inzetbaar zijn. 

De Scania Gryphus zal gefaseerd de bestaande 4- en 10-tonner vloot gaan vervangen. De leveringen zullen doorlopen tot en met 2023. Voor de voertuigen is een volgens Scania unieke serviceovereenkomst afgesloten. Alle trucks en hun uitrusting worden in een bijzondere samenwerking door Scania Nederland werkplaatsen in de nabijheid van de militaire standplaatsen én door Defensiemonteurs in hun eigen werkplaatsen onderhouden. Het servicecontract heeft een initiële looptijd van 10 jaar en kan desgewenst verlengd worden.