Update: Denemarken op slot, veerdiensten nemen maatregels

Geplaatst door

De angst voor het Corona virus heeft grote gevolgen voor de transportsector. Na de problemen aan de Italiaanse grens is nu Denemarken op slot gegaan. Dat geldt niet voor het wegvervoer maar voor lange file's wordt gevreesd. Ook beginnen ferrymaatschappijen nu ook met strenge regels. Zo neemt Stena Line de Stena Saga die op Oslo voer volledig uit de vaart. Op de diensten tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden mogen geen passagiers meer mee.

Cobelfret: Geen chauffeurs

Op genoemde diensten gaat vracht nog wel mee en mogen chauffeurs ook nog gewoon mee aan boord. Een maatschappij als Cobelfret gaat echter al veel verder en neemt nog wel vracht en vrachtwagens, maar geen chauffeurs meer mee. In Zuid Europa wordt komt dat ook voor. Wel trucks, geen chauffeurs aan boord. Die moeten dan dus vliegen, maar ook dat wordt binnen Europa met de dag lastiger. Vervoerders moeten in zo’n geval afspraken maken met bedrijven aan de overkant om op die manier de trucks verder te laten rijden of afkoppelen en overgaan op onbegeleid vervoer.

In Scandinavië zijn de Color Line tussen Kiel en Oslo en de DFDS verbinding tussen Copenhagen en Oslo helemaal uit de vaart gehaald.

UPDATE

Voor de Color Line tussen Larvik en Hirtshals gelden vanaf 17 maart tot 13 april gewijzigde afvaart tijden. Vanaf 16 maart wordt de dienst tussen Kristiansand en Hirtshals volledig uit de vaart genomen tot 13 april. Meer informatie vind je op de website van Color Line.

Denemarken op slot

De Denen hebben de grenzen gesloten voor toeristen, vakantievierders en andere bezoekers die niet noodzakelijkerwijs het land in hoeven. Deze mensen worden aan de grenzen terug gestuurd. Voor Deense staatsburgers en voor goederenvervoer is er een uitzondering. Volgens een statement van de Deense regering heeft het inreisverbod dan ook geen gevolgen voor het goederenvervoer. Daarmee wil Denemarken de invoer van levensmiddelen en medicijnen veilig stellen, maar ook van andere goederen. Het is afwachten hoe dit verder loopt maar de gigantische file's in Italië laten zien wat er gebeurt als er in Europa weer binnengrenzen met controles worden opgetuigd. Een extra blik soep of een Struik maaltijd aan boord lijkt dan ook een goed idee de komende dagen.

Minder controles en rijverboden

De Deense regering heeft verder aangekondigd dat er niet gehandhaafd wordt op rij- en rusttijden vanwege de crisis. Ook elders in Europa gaan overheden momenteel soepel om met de regels. Zo heeft Oostenrijk het rijverbod voor vrachtwagens voor de weekeinden opgeheven tot 3 april. Ook in Duitsland beginnen deelstaten het zondagsrijverbod op te heffen. Als eerste maakte Beieren bekend dat er ook op zondag gewoon gereden mag worden. Bedenk je wel dat dit bericht geen garantie op geen controles is. Dit is slechts wat ons verteld wordt.