Dood geel hesje: Alleen maar verliezers

Geplaatst door

De dood van een Belgische actievoerder bij Visé, vorige week was een dramatische gebeurtenis met alleen maar verliezers. Uit de verschillende berichten lezen we dat er een blokkade was waarbij de ‘Gele Hesjes’ beweging op vrijdagavond de snelweg bij Visé blokkeerde. Dat is vanuit Luik vlak voor de Nederlandse grens bij Maastricht. Blokkeren is echter niet het juiste woord, want personenauto’s mogen er wel door. Het is dan ook niet meer dan chauffeurtje pesten. Dat is zuur, want stel dat je na een lange week terugkeert naar huis voor het weekend. Iedereen weet dat je dan binnen de legale uren probeert om thuis te komen. Op vrijdagavond zijn de uren meestal wel een beetje op, en dan is oponthoud niet welkom.

De Nederlandse chauffeur die de file van vrachtwagens ziet kiest dan ook het linkerspoor. Achter de personenauto’s aan wil hij langs de blokkade rijden maar daar wordt hij tegengehouden door twee ‘Gele hesjes’. Op dat moment kan ik me voorstellen dat de adrenaline al tot in zijn kruin zit. Je bent gewoon je werk aan het doen en wilt naar huis, terwijl zij gezellig na de vrijdagmiddagborrel en de aardappels besluiten gezellig te gaan rellen op de snelweg met hun gele hesjes. Aanvankelijk stopt de chauffeur voor de twee betogers, maar als er één met een wielmoersleutel op zijn ruit slaat reageert hij met gas geven. Ik denk dat ik het zelfde gedaan zou hebben. Blijven staan is immers vragen om een lynchpartij, daar hebben we de voorbeelden al van gezien de afgelopen weken. Of de zijruit ook echt is ingeslagen is niet bekend trouwens maar er is wel glas gevonden op het plek van het ongeluk. Als dat echt zo is dan snap ik het helemaal dat de chauffeur wegreed. Dat de Belgische actievoerder vervolgens uitglijdt en onder de wielen van de vrachtwagen terecht komt is te betreuren.

Vervolgens is de chauffeur in Nederland gearresteerd en wacht hij nu op uitlevering aan België. Voor wat betreft de schuldvraag heb ik echter nog wel een puntje, want horen de autoriteiten er niet voor te zorgen dat de autosnelwegen in Europa vrij toegankelijk zijn? In Nederland hoef je het niet te proberen om op zo’n manier de snelweg te blokkeren, daar komen we zelfs in Friesland niet mee weg. Volgens mij hoort de politie erop toe te zien dat er geen voetgangers op de snelweg lopen en dat voorbijrijdend verkeer niet gehinderd wordt. Het steeds maar weer toestaan van nieuwe blokkades frustreren hard werkende automobilisten en vrachtwagenchauffeurs en dat zijn niet de veroorzakers van het ongerief waar de hesjes tegen protesteren. Kortom, treed hard op tegen de gele hesjes en laat ze protesteren waar dat zin heeft, zonder anderen lastig te vallen.

Update! De chauffeur is vrijgelaten en is volgens de Nederlandse Justitie niet schuldig. De in beslag genomen truck is ook weer teruggegeven. Inmiddels is er een andere chauffeur verdacht die voor een bedrijf in Maastricht rijdt. Wordt vervolgd..