Duitse politie: 'chauffeurs schakelen noodrem uit'

Geplaatst door

In Duitsland constateren politie en pechservicedienst ADAC dat het aantal ongevallen met vrachtwagens op de Duitse wegen stijgende is. Een oorzaak is volgens de Duitse politie dat chauffeurs hun noodremsysteem uitschakelen.

Dat stelt de politie in de regio Düsseldorf.  In de omgeving van deze stad zijn vorig jaar bij ongevallen met vrachtwagens acht doden gevallen. Volgens de politie was in alle gevallen het noodremsysteem of niet voor handen of uitgeschakeld. Verder stelde de politie 5.000 overtredingen vast, waarbij chauffeurs te dicht op hun voorganger rijden. In Duitsland moet je een afstand van minimaal vijftig meter tot je voorligger hanteren en dat zal natuurlijk niet altijd lukken. Verder stelt de politie dat chauffeurs vaak hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden. "Waar je vroeger een zendbakje had, heb je nu een gsm", aldus de politie.

ADAC

De Duitse ANWB stelt dat er nog meer oorzaken zijn voor het toegenomen aantal ongevallen met trucks in Duitsland. De ADAC legt daarvoor niet de schuld alleen maar bij chauffeurs. "Duitsland komt veel parkeerplaatsen tekort. Het is van belang dat chauffeurs wel de kans krijgen om zich aan de rij- en rusttijdenwet te houden." Juist het fout parkeren langs de autosnelweg is een van de oorzaken van meer ongevallen, stellen betrokkenen.  De ADAC stelt ook dat noodremsystemen op trucks niet meer uitschakelbaar zouden moeten zijn.