Blog
31-10-2017 | Door Iep van der Meer

Ooit een Kamaf gezien? Op deze unieke foto zie je, waarschijnlijk de enige Kamaz ooit met een DAF 95 cabine. 

We zien de laatste jaren vaak dat merken leentjebuur bij elkaar spelen. Zo zijn er veel technische overeenkomsten tussen de trucks van Volvo en Renault, maar ook MAN en Scania kruipen steeds dichter tegen elkaar aan. Zelfs een merk als Mercedes-Benz doet het met onder meer Sisu en Kamaz.

Toch is dat niks nieuws, denk maar aan de oude ‘Club van vier’ cabine die DAF ooit deelde met Saviem, Volvo en Magirus-Deutz. Op cabinegebied werkte DAF Trucks al tijdens de ontwikkeling van de DAF 95 cabine samen met het Spaanse Pegaso. In dit zogenaamde ‘Cabtech’ verband werd de nieuwe frontstuur cabine ontwikkeld en gebouwd. Ik weet nog dat de cabinepanelen in geconditioneerde combinaties vervoerd werden naar Spanje waar ze in elkaar werden gezet. Met de overname van Pegaso door Iveco kwam er een einde aan de samenwerking en heel even heeft DAF toen geprobeerd om cabines te slijten aan Kamaz. Met de vorige generatie was DAF ook al behoorlijk succesvol door cabines te leveren aan het Hongaarse Raba. Dat succes werd echter niet herhaald met de Kamaz samenwerking. Verder dan één of twee prototypes kwam het niet. Later is Kamaz zoals bekend voor een groot deel opgeslokt door Daimler waardoor dit merk nu uit de Mercedes-Benz onderdelenvijver vist. 

Op de unieke foto zie je waarschijnlijk de enige gebouwde Kamaz met de DAF cabine, hoewel ik twijfel. De daklijn is wat anders en ook de zijruiten wijken af van de DAF cabine zoals wij die kennen. Ik weet zeker dat er een officiële poging geweest is tot samenwerking maar dit zou ook zomaar eens een Russische kopie kunnen zijn zoals Alex Miedema suggereert. Hoe dan ook, een unieke foto van een echte Kamaf.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…