Een Turkse Volvo FH13

Geplaatst door

Het nummer 13 heeft in onze samenleving het wat merkwaardige imago van 'ongeluksgetal'. Als je nou denkt dat alleen labiele wezens bijgelovig zijn dan heb je het mis, want gebouwen hebben vaak geen 13e verdieping, en in een vliegtuig vind je ook geen stoelrij 13. Het fabeltje van het ongeluksgetal wordt dus wel degelijk heel erg serieus genomen.

Toen Volvo met de type aanduidingen tegen het getal 13 aan liep besliste het merk dan ook om dat niet te gaan voeren. De Volvo typeaanduiding bestaat uit twee letters, bijvoorbeeld FH of FM. Dat staat dan voor Frontstuur High, of Frontstuur Medium. En ja, zo had je dus ook de NH, wat stond voor Normal steer High. Achter die twee letters stond jarenlang een cijfer wat stond voor de cilinderinhoud. Na de FH10 en de FH12 was de aanduiding FH13 dan ook logisch geweest. Toch heeft Volvo er voor gekozen om dat niet te doen, en voortaan alleen de twee letters te voeren bij de 13 liter motoren. Voor de FH16 geldt dit trouwens niet, want die wordt nog steeds zo genoemd.

Maar goed, de FH13 heeft dus nooit bestaan. Tenminste, niet in ons deel van de wereld. Ik vond het dan ook wel apart om deze Turkse FH13 aan te treffen. de stickers zien er behoorlijk origineel uit, en wellicht bestaat de mythe rond het ongeluksgetal 13 niet in Turkije? Wie het weet mag het melden op onze Facebook pagina. Duidelijk is wel dat deze Turkse chauffeur het weekend gezellig op een parking bij Utrecht doorbrengt.